Колектор у Бијелој више неће бити проблем мјештанима и туристима

Дионица оштећеног колектора код хотела Делфин још није санирана и поред ургирања надлежних да се ријеши велики проблем мјештанима и туристима у Бијелој. Са фирмом Брив констракшн  договорени су радови на санацији дијела колектора, који је проузроковао изливање на шеталишту.

Ситуација је била компликована јер нисмо имали довољан број извођача способних за овај комплексан посао, казао је за РТХН  в.д. директора Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Опшини Херцег Нови Милан Зарић.

– У овом случају прије два мјесеца прихватили смо понуду фирме Брив констракшн. Поступак је трајао дуже због пројекта. Ријеч је ископу на дубини од шест метара, гдје долази до продора морске воде. Зато је био неопходан пројекат. Пронађено је рјешење да се одради подземни бајпас. Поставиће цијев од шахта који ће се херметички затоворити да више не буде непријатних мириса, навео је Зарић.

До краја септембра извођач би требао да почне комплетну санацију дијела колектора у Бијелој.

– Конкретно рјешење је да се тај дио  цијеви од шахта до шахта промијени, што ће потрајати, зависно од временских услова. Радове финансира Општина Херцег Нови, истиче Зарић.

Активности су координисане са локалном управом, Мјесном заједницом Бијела, компанијом Брив констракшн.

– У кабинету предсједника Општине одржан је састанак на коjeм су договорени детаљи. Динамика радова почиње данас, потврдио је Зарић.

Он увјерава да хаварије не би требало више да буде пошто ће бити изнађено привремено рјешење.

– Неће да буде више непријатних мириса ни застоја. То ће бити одрађено за сезону, а комплетни санациони радови ће кренути након туристичке сезоне, да се дефинитивно и заувијек риjеши проблем, објаснио је Зарић.

Подсјећа да је претходно на терен изашао судски вјештак, што је пресудно важно јер намјеравају да туже турског извођача Ћелтикћоглу, који је несавјесно и нестручно извео радове први пут, па рекламацију санирао прије двије године, а тај се проблем стално понавља.

-Извођач Ћелтикћоглу је направио проблем на дијелу колектора у Бијелој имамо већ двије године. Колектор су радили подизвођачи, што је тадашњи надзор њемачка фирма „Далем“ прихватила. Ми смо извели суд за обезбјеђење доказа тако да су вјештаци у завршној фази утврђивања штете над колектором. Тражићемо од компаније Ћелтикћоглу да надконади штету. Грађанима Бијеле не можемо надокнадити све што су претрпјели. Урадићемо све да се овако нешто више не догоди, увјерава Зарић.

Вриједност радова да се санира тај дио колектора у Бијелој износи око 60 000 еура.

Према ријечима предсјеника Мјесне заједнице Бијела Николе Самарџића, мјештанима и туристима дуже вријеме проблем чини колектор на обали, поред хотела Делфин.

– Разумијем негодовање мјештана, које већ траје мјесецима. Они желе да се што прије ријеши проблем, који није једноставан, по причи надлежних из Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре и компаније Брив констракшн.

Почетак туристичке сезоне и не можемо ући у озбиљније радове, који би се продужили, што не би било добро за туристе, којих је већ сада у Бијелој у већем броју.

Прије неколико дана у кабинету предсједника Општине дошли смо до два потенцијална рјешења. Ових дана ће бити направљен бајпас, спојити двије шахте и елминисати зачепљење, између двије шахте. Систем током сезоне ће функционисати нормално, да не буде непријатних мириса. У септембру и октобру требало би да коначно ријешимо овај проблем комплетном санациојом овог дијела.  

Радови на изградњи бајпаса коштаће неколико хиљада еура.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here