Његошев дан прилика да освијестимо значај националне културе као чврстог стуба Црне Горе

Црна Гора прославља Његошв дан-црногорски празник културе, а честитке су упутили  министарка културе и медија Тамара Вујовић, предсједник Скупштине Андрија Мандић , премијер Милојко Спајић и и потпредсједник Владе за безбједност, унутрашњу политику, европске и вањске послове мр Алексе Бечића.

Рођење великана Петра II Петровића Његоша 13. новембра 1813. године у селу Његуши није само запис у календарима, већ дан када Црна Гора прославља свој државни празник културе. Скупштина Црне Горе је достојанствено je одлучила да Дан Његошевог рођења постане државни празник који ћемо славити два дана. То је израз наше националне захвалности и признања генију чија дјела одзвањају кроз вјекове, чинећи нас поносним насљедницима његовог духовног тестамента, рекла је министарка културе и медија Тамара Вујовић.

-Црна Гора се, кроз Његошева дјела, отвара свијету, показујући да границе не могу ограничити универзалност људског духа, а Његошев дан је прилика да се славе вриједности које су обликовале прошлост и које ће освијетлити будућност, али и да се освијести значај националне културе као чврстог стуба државе.

У част Његоша, данашње генерације имају привилегију да му, како је истакла, одају почаст не само слављењем његовог имена, већ и препознавањем његовог неизмјерног доприноса нашој историји и култури.

– Његошева величина лежи и у томе што се интерпретација његових дјела континуирано развија, што његова мисао и израз измичу једноставном разумијевању и што остају темељ културног сјећања и колективног идентитета. Он није само дио наше прошлости. Он је искра без које нема свијетле будућности. Кроз Његошева дјела, Црна Гора се отвара свијету, показујући да границе не могу ограничити универзалност људског духа. Он је, као светионик, обасјао и обликовао црногорски и јужнословенски културни пејзаж, и остаје непресушни извор инспирације”, нагласила је Вујовић.

-Док прослављамо Његошев дан – црногорски празник културе, част ми је и задовољство што могу да упутим искрене честитке свима вама у име оних који су допринијели установљењу овог значајног празника. Као предлагач Закона, заједно са мојим колегама и у улози предсједника Скупштине у вријеме када је овај празник установљен, осјећам посебан понос што имам прилику да вам честитам Његошев дан – дан који симболизује богатство и снагу црногорске културе. Тај дан у Скупштини, када смо Његошев дан прогласили празником културе, био је дан када смо се као народ ујединили у слављењу наше заједничке баштине и националног поноса.“ наводи се у честитки потпредсједника Владе за безбједност, унутрашњу политику, европске и вањске послове мр Алексе Бечића.

Фото: Скупштина Црне Горе

-Проглашењем дана рођења Петра II Петровића Његоша за државни празник, прекинут је негативан однос бивших власти које су овог владарског и литерарног горостаса константно срозавале. Његош је као личност био ујединитељ. Он је кроз свјетовну и духовну власт чинио све да својим сународницима донесе мир и братску слогу. Зато имамо дужност да се овом великану одужимо тако што ћемо стварати бољу будућност кроз очување традиције и идеја разумијевања, толеранције и суживота у нашој земљи, наведено је у честитки предсједника Скупштине Андрије Мандића.

Предсједник Владе Милојко Спајић честитао 13. новембар, Његошев дан

-Чини ми изузетну част што баш ове године, на велики јубилеј, двјеста десет година од рођења владике Петра Другог Петровића Његоша, свим грађанкама и грађанима Црне Горе, имам прилику да честитам наступајући Његошев дан.Личност Рада Томова Петровића Његоша, владике, владара, пјесника и мудраца и његово вјечно актуелно дјело које остаје да свијетли свим будућим генерацијама, емитујући поруке које надахњују узвишену човјекову потребу да се избори за слободу и пронађе најдубљи смисао и циљ свог постојања – најзначајнији су симболи Црне Горе.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here