Независни синдикат полиције: Поступци полиције на Цетињу у складу са законом и овлашћењима

фото: Агенција Анадолија

У трагичном догађају на Цетињу, у петак 12. августа, службеници полиције поступали су у складу са законом и овлашћењима. Пропусте, ако их је било, треба утврдити, анализирати и спријечити да се понове, наведено је у саопштењу Независног синдиката полиције.

Из овог Синдиката апелују на јавност да не доноси преурањене закључке и осуде.

– Наслушали смо се претходних дана разних аналитичара, НВО активиста, стратега, стручњака „опште праксе“ који се просто утркују ко ће наћи више замјерки на рад полиције и реаговање приликом трагичног догађаја на Цетињу – наводе из из Синдиката.

Како је наведено у саопштењу, ако је било пропуста, свакако их треба утврдити, пажљиво анализирати и спријечити њихово понављање. Осуђивати полицију унапријед, без доказа и прије званичне истраге, може бити само злонамјерно и тенденциозно.

Из до сада расположивих чињеница које је презентовала Управа полиције, јасно је да су полицијски службеници тог дана поступали у складу са законом и овлашћењима која имају.

– Да бисте уопште говорили о послу полицајца, његовој тежини, одговорности и опасности коју носи прво треба да ‘обујете ципеле’ тог полицајца – наведено је у саопштењу.

Из Синдиката сматрају да је лако из удобне фотеље критиковати, давати мишљења и инструкције и истичу да су много пута полицајци за државу и њене грађане „поставили главу тамо гдје други не би ногу“.

– И даље ће бити тако и ми не бјежимо од одговорности. Увијек и свуда гдје буде требало грађани могу да рачунају на заштиту полицијских службеника. И то грађани знају, а нама је то најважније – навели су из Синдиката.

Подсјећају и да већ дуго упозоравају на врло лоше стање средстава и опреме, да недостаје заштитна опрема, да је материјални статус полицијског службеника поражавајући, али, како су навели, Министарство унутрашњих послова, Влада и други доносиоци одлука нијесу имали слуха за то.

– Подршка је годинама само декларативна, а статус полиције све гори и гори. Да ли је вријеме да нас неко чује – питају из Синдиката.

Сматрају да храбра и несебична реакција колега из Одјељења безбједности Цетиње заслужује поштовање и дубоки наклон.

– Ићи директно на пушчану цијев није нимало лако, али то неки не желе да признају, или просто неће јер им то није интерес – наводи се у саопштењу.

Из Синдиката су позвали јавност да не доноси преурањене закључке и осуде, и да сви заједно сачекају резултате званичне истраге, додајући да ће тек након тога, имајући све чињенице, моћи да се направи озбиљна анализа читавог догађаја.

Жртава трагичног догађаја на Цетињу из Независног синдиката полиције упућују најискреније саучешће, а повријеђенима, међу којима је и припадник полиције Љубиша Максимовић, желе што бржи и успјешнији опоравак, наведено је на крају саопштења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here