Независни синдикат полиције ЦГ: Напад на полицајца, напад на државу

Подметање бомбе под ауто полицијског службеника у Бијелом Пољу јасно нам показује неколико ствари. Прва, она која је већ постала константа црногорског друштва, је да су полицајци и даље незаштићене мете ка којима своје незадовољство, фрустрације па чак и оружје може, без казне и посљедица, да упери било ко, саопштили су из Независног синдиката полиције Црне Горе:

– Друга је да криминалци на овај начин показују своју моћ, односно, врло јасно поручују држави да су јачи од ње и да им она не може ништа. Ако је напад на полицајца напад на државу, како многи воле да кажу, онда је јуче нападнута држава и њени грађани са правом очекују реакцију. Не рутинску, млаку и сличну досадашњој пракси већ праву, озбиљну и темељну. Независни синдикат полиције Црне Горе тражи од надлежних државних органа да истрагу спроведу посвећени професионалци са искуством, да она буде брза и ефикасна и да се починилац или више њих што прије приведе правди. Све друго би било мрцварење полицијских службеника, њихово додатно излагање девијантном дијелу нашег друштва и јасна порука државе да не брине за своје службенике. Да је то тако до сада се, на жалост, показало небројено пута. Јалове и неефикасне истраге напада на полицијске службенике доводе до осјећаја несигурности како самих полицијских службеника тако и грађана који посматрају немоћ државе да одбрани саму себе, саопштили су из Независног синдиката полиције и питају,

Kако очекивати да се у полицији запосли било који млади човјек ако унапријед зна да ће за обављање свог посла ставити “главу у торбу” а да неће имати никакву заштиту.

–  Радиће свој посао поштено и професионално, његова породица ће трпјети због тога а онда када неки криминалац одлучи да их све заједно угрози биће остављени на вјетрометини и препуштени сам себи. Уз најчешћи изговор да “истрага траје” и да нема доказа…  

Kако очекивати да се било који грађанин осјећа сигурно на било ком мјесту, па чак и у сопственој кући, ако скоро свакодневно гледа како се некажњено угрожавају и они који њега треба да заштите?

Напад на породицу нашег колеге у Бијелом Пољу показује сву бескрупулозност и безобзирност криминалаца али и осјећај сигурности, који они имају јер чак и да буду ухваћени казне ће бити минималне. А колику казну заслужује свјесно и умишљајно довођење у опасност живота двоје малољетне дјеце ? Сигурно и једино најстрожију која је прописана нашим кривичним законодавством.

Независни синдикат полиције Црне Горе позива министра унутрашњих послова господина Аџића који би требао бити гарант  наше укупне сигурности да покаже сву ефикасност система безбједности и пружи доказе грађанима Црне Горе да су безбједни и сигурни. Све осим брзог и јасног рјешавања овог случаја био би још један пораз нашег друштва и показивање очигледне немоћи пред онима који знају једино за језик силе.

Kриминалне структуре, ма како се звале и ма ко био њихов члан не могу и не смију бити јаче од државе. Насиље и терор нису нешто што треба да трпи било који црногорски грађанин, поручили су из Независног синдиката Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here