НЕПОВЈЕРЕЊЕ ВЛАДИ: ДФ-У КРИВ КРИВОКАПИЋ, ЗА ДЕМОКРАТЕ ИЗДАЈА ИЗБОРНЕ ВОЉЕ

Након готово шест сати расправе Скупштина Црне Горе, односно четири посланика коалиције „Црно на бијело“ и посланици опозиције, изгласали су неповјерење 42. Влади. Против су били посланици Демократа, Праве Црне Горе и Уједињене Црне Горе, док су скупштинску салу прије гласања напустили посланици ДФ-а, СНП-а и Радничке партије. У сали није био ни посланик Демоса.

Како је за РТХН казала посланица ДФ-а Симонида Кордић, ова коалиција није учестовала у смјењивању Владе у сарадњи са ДПС-ом, нити ће учестовати у формирању нове у којој је партнер ова политичка партија.

Она сматра да је овакав исход заслуга досадашњег премијера Здравка Кривокапића.

– Он је од првог дана након избора, 30. августа одлучио да коалира и договара се о саставу Владе са коалицијом „Црно на бијело“ и са свима другима, осим са коалицијом која га је изгласала на мјесто премијера – наводи Кордић.

Наредни корак, како је казала, јесте да се сви политички субјекти уразуме и договоре око формирања нове Владе унутар ове парламентарне већине, како би се спријечило формирање Владе у којој би учествовао ДПС.

– Ријеч је о носиоцима режима који је Црну Гору довео у изузетно незавидну позицију, а велики број грађана у положај потпуне обесправљености. Уколико до тога не дође, једини разуман и логичан исход ове ситуације су избори – наводи Кордић.

Чланови одборничког клуба Демократа Црне Горе гласали су против неповјерења 42. Влади и против издаје изборне воље грађана, казала је одборница др Тамара Вујовић.

– Сматрамо да је јучерашњим гласањем изневјерена изборна воља грађана и на неки начин прекројена парламентарна већина, због тога што је гласовима коалиције „Црно на бијело“ и ДПС-а са коалиционим партнерима оборена ова Влада. Ми смо се томе снажно противили – истиче она.

Оно што слиједи, како наводи Вујовић, је да ће кроз неке нове иницијативе издаја изборне воље бити потврђена.

– Незабиљежена ситуација у досадашњој парламентарној историји је да је опозиција имала шансу да изгласа скраћење мандата Скупштини, што би моментално значило да се иде на нове изборе, али они су избјегли да то учине, што сугерише да ту већ постоји неки договор који би за ДПС био чвршћи и бољи него излазак на изборе – сматра Вујовић.

Демократе Црне Горе су спремне на разговоре и преговоре, али чекају одлуку Скупштине о изгласавању неповјерења предсједнику Алекси Бечићу, која је на дневном реду у понедељак.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here