Наступом на Свјетском купу Дукић потврдио да је спреман за Олимпијске игре

ILCA 7 Mens World Championship 2024

Црногорски једриличари Миливој Дукић и Илија Марковић, под руководстрвом селектора Илије-Илка Клакора, пласманом у златну групу оправдали су очекивања на Свејтском купу, који је одржан у њемачком граду Килу.

Дукић је такмичење завршио на 18. а Марковић на 26. мјесту, у конкуренцији 103 једриличара. Ово је била последња Дукићева провјера пред Олимпијске игре у Паризу, на којима ће Новљанин четврти пут узастопно бранити углед Црне Горе.

Током првог квалификационог дана Дукић је једрио одлично (15, 19, 3.), имао је мали пад током другог (20, 45), а затим је поново био одличан у финалу (4, 33, 13. мјесто).

Дукић је након успјешног наступа, похвалио учинак сјајног Илије Марковића, којег сматра проспектом Црне Горе за Олимпијске игре у Лос Анђелесу и Бризбејну.

– Једрио је на високом нивоу у конкуренцији са далеко искуснијим такмичарима и са појединачним пласманима (14, 24, 13, 22, 17, 48, 25, 10.) освојио 26 мјесто. Имали смо изванредна четири дана са различитим временским условима. Сви смо прошли кроз добар тренажни процес и из овог рада извукли одређене поуке. Резултат 18. мјесто је солидан. Показао сам добар у конкуренцији најбољи такмичара планете. Истина било је и осцилација. Надам се да ћу у периоду који предстоји, успјети да се спремим што боље за четврти наступ на Олимпијским играма. Мислим да је јако добро испланирано такмичење – казао је за РТХН први спортиста који је из Црне Горе обезбједио учешће на Играма у Паризу.

Дукић се данас враћа у Херцег Нови, а након краћег одмора окреће се припремам за наступе на Олимпијским играма. Борбе на регатном пољу водиће се у Марсеју, а Дукић ће у конкуренцији са 42 најбоља једриличара планете, настојати да се умјеша у борбу за медал раце регату, у којој ће учествовати десет најбољих једриличара.

– Полако се приводе крају припреме за обавезе које мене и моје конкуренте очекују у августу у Марсеју. Остаје још око мјесец да се уочени недостаци исправе. Како ствари сада стоје то иде неком својом динамиком. Нема разлога да то не буде како сам планирао, а то значи да будем адекватно спреман за Олимпијаду. До одласка на Игре имам још један трениг камп од 2. до 13. јула у Марсеју, а организују га сви тренери једриличара који су изборили визу. После тога слиједи краћи одмор до одласка за Марсеј гдје ће бити одржана једриличарска надметања на Олимпијади – закључио је Миливој Дукић.

Свечано отварање Олимпијских игара биће уприличено 26. јула, а Миливој Дукић ће 19. кренути за Француску.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here