НАЛАГАЊЕ БАДЊАКА УЗ ЖЕЉЕ ЗА МИР, СЛОГУ, ЗДРАВЉЕ И ЉУБАВ

Светим литургијама и налагањем бадњака, православни вјерници прославили су Бадњи дан, празник који претходи једном од најрадоснијих – Рождеству Христовом које ће бити прослављено сутра, 7. јануара. И ове године, због епидемиолошке ситуације, а по благослову Митрополије црногорско приморске, није било културно духовног програма који се традиционално организује на овај дан нити саборног налагања бадњака.

Након светих литургија, свештенство је благословило бадњаке, а вјерни народ је током цијелог дана могао приложити бадњаке у парохијским црквама и манастиру.

Христос се рађа, а свјетлост и топлина бадњака, који симболишу Христову свјетлост и топлину, нека се усели у сваког појединца, истакао је за РТХН ђакон Јован Васић.

-Најзначајнија порука Христоса, који је свевремен, сваком нараштају, а нарочито свакој личности, од најмлађих до најстаријих, је да је људско срце она пећина, често затамљена искушењима, бурама и слабостима овоземаљским. Да се свјетлост и топлина Христова усели у сваког појединца, и оног који је заборављен и за којег се чини да за њега нема мјеста. И за тек рођеног Богомладенца нигдје није било мјеста у Витлејему, јер су моћници онога времена и људи који су тада живјели заборављали на Бога. Често заборављамо на Бога али и на оне ближње, најслабије, којима је најтеже, а Христос се управо рађа за њих али и за оне који се радују, како радост не би била пролазна већ темељена на непролазности љубави божије, казао је ђакон Јован.

Упркос редуковању прослава, грађане не напушта вјера и оптимизам.

-Свима бих пожелио много среће, здравља и напретка. Да нас прође ова пошаст од короне, да будемо сви здрави, задовољни и весели, да нам у животу све цвјета и буде најљепше што човјек човјеку може пожељети, казао је суграђанин који је присуствовао налагању бадњака.

-Да у миру и благостању дочекамо сутрашње рождество Христа, свим људима желим здравље и срећу, истакао је један од суграђана.

-Грађанима Херцег Новог желим срећан Бадњи дан, сутрашњи Божић и сви наступајући празници, да у миру, радости, слози и весељу прославите празнике и да тако наставите живјети, да се превазиђу све подјеле, тешкоће а прије свега тешкоће које су дошле услијед болести. Схватимо да смо сви једнаки а ово једна света земља гдје треба да живимо и да се радујемо животу, казала је наша суграђанка.

Из Митрополије су обавјестили и да ће, имајући у виду сложену епидемиолошку ситуацију и одговорност, бити служено и по неколико литургија у парохијским и манастирским храмовима, гдје то дозвољавају црквена правила, како би се избјегле уобичајено велике гужве на Божићним литургијама, а у исто вријеме свима који су се спремали постом и молитвом, омогућили да приступе светим тајнама Христовим.

Распоред богослужења погледајте на https://rthn.co.me/raspored-bogosluzenja-za-badnji-dan-i-bozic/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here