Највећи број примједби грађана Херцег Новог на систем планирања

Систем планирања, проблеми из области комуналних послова, права дјетета и проблеми у правосуђу биле су теме данашњег састанка омбудсмана Синише Бјековића и предсједника Општине Стевана Катића.

Заштитник људских права и слобода Црне Горе током године у просјеку заприми између 30 и 35 предмета из Херцег Новог, а закључак данашњег састанка је да највећи број није у надлежности локалне управе, већ државних органа, казао је Бјековић за РТХН.

-Ово питање се поготово везује за превоз ученика, односно то су области које су најмање у надлежности Општине, осим ако Општина нема средства а искрено и вољу да подмири такве потребе. Рекао бих да је то питање свих локалних средина у Црној Гори, казао је Бјековић.

Током разговора у кабинету предсједника Општине Херцег Нови није било табу тема, истиче Бјековић и додаје да испод радара пролазе социјална питања и однос према рањивим категоријама, те да би за рјешавање свих тих проблема требало најприје створити финансијске претпоставке.

-Бројни су и системски проблеми, које треба начети, о којима треба разговарати и оно што је посебно значајно је да се тамо гдје постоји обавеза државе ургентно почну ријешавати проблеми. Једна од тих области је област планирања, напросто се мора оставити простор општинама, да због тога не трпе неке друге иницијативе, прије свега кад је у питању инвестициони циклус на овако атрактивној локацији, истакао је Бјековић.

Предсједник Општине Стеван Катић истакао је да је мали број примједби грађана на рад локалне самоуправе, те да је највише примједби на планирање и уређење простора.

-Заједнички смо констатовали да Закон о планирању и уређењу простора који је донесен 2018. године треба мијењати. Тај Закон је проузроковао доста штетних посљедица по рад свих локалних самоуправа, не само у Херцег Новом. Требало би га дакле промијенити и вратити у одређеној мјери ингеренције локалној самоуправи, казао је Катић.

Руководство локалне самоуправе изнијело је и проблем са функционисањем државних институција у граду, с посебним освртом на Основни суд и катастар.

-Познато је да имамо недостатак судија у Основном суду. Затим у свим локалним самоупрама у катастрима се дуго чека обрада предмета и у том смислу је заиста била једна отворен разговор у смислу да је потребно мијењати одређене ствари, тј законе како би се управо сви ти проблеми рјешавали, казао је Катић.

Подјећамо, циљ посјета Заштитника локалним срединама је да се у непосредном разговору размијене информације о стању људских права и слобода, да се Институција приближи грађанима и омогући консултације и подношење притужби свима који сматрају да су им права повријеђена поступањем државних органа, градских власти, јавних служби или других носилаца јавних овлашћења. Пријем за грађане биће организован сутра од 10 до 13 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here