Дневни центар важан сервис за особе са инвалидитетом, потребна јача подршка друштва

Мијушковић и Косић

Представници институције заштитника људских права и слобода након обиласка Дјечјег дома у Бијелој, посјетили су и Дневни центар за дјецу са сметњама у развоју у Суторини.

Замјеница заштитника људских права и слобода Црне Горе, Снежана Мијушковић истакла је да је захваљујући посвећеном раду локалне управе и запослених дјеца са сметњама у развоју данас имају установу оваквог типа.

-Ова установа је топла, намјенски рађена, запослени су веома посвећени потребама ове дјеце и заиста омогућавају да њихов живот буде што комфорнији, да развију своје потенцијале, казала је Мијушковић.

Важно је, како је рекла, да Општина Херцег Нови ради на успостављању новог сервиса 27 плус.

-Када дјеца до 27 године буду овдје био би велики губитак да се врате у своје породице. Овако ће имати могућност да остану у Дневном центру, да се и даље друже и имају стручну помоћ која им је свакако потребна, казала је Мијушковић.

Објашњава да су у посјету Дневном центру за дјецу са сметњама у развоју, заједно са делегацијом представника заштитника људских права и слобода  дошли и представници мреже златних савјетника заштитника.

-Они су изабрани на конкурсу и то су будући радници у области социјалне заштите који су дошли да што боље сагледају положај ових категорија дјеце и упознају се са њиховим проблемима. Имали су прилику да виде како живе дјеца у Црној Гори која имају одређене проблеме у развоју и како се друштво о њима брине, да би касније могли да се укључе у квалитетнију заштиту без обзира гдје ће живјети и радити, рекла је Мијушковић.

За кориснике и запослене Дневног центра данашња посјета била је изузетно значајна, истакла је директорка ове установе, Драгица Косић. Она се захвалила на досадашњој сарадњи и подршци.

Институција заштитника грађана, како је поручено током посјете Херцег Новом, свакако ће у наредном периоду пружити пуну подршку и позивати надлежне установе да чине све што је потребно да дјеца из најосјетљивијих категорија имају услове какве заслужују и не буду искључена.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here