Најмлађим Новљанима представљен водич у случају ванредних ситуација

У оквиру пројекта Отпорна граница данас је малишанима из вртића Наша радост на Савини промовисан водич за локално становништво у случају ванредних ситуација. Уз предавање прилагођено дјеци, Службеници заштите и спашавања показали су им и дио опреме које користе у случају пожара.

Општина ХН континуирано ради на пројектима и у сваком важан сегмент едукација најмлађих, казала је координаторка пројекта из Канцеларије за међународну сарадњу Емилија Кнежевић.

-Ово је врло важна активност у оквиру пројекта. Циљ је да едукујемо дјецу како да на прави начин реагују у случају да дође до неких катастрофа и које мјере могу предузети како би се оне избјегле, казала је Кнежевић.

Самостални савјетник I Зоран Гамбер  казао је да је на овој вјежби показано дјеци на који број могу пријавити пожар и показан дио технике и опреме.

-Сматрам да је ово врло едукативно и да је потребно да буде  што више оваквих акција и дјеца упознају са свим опасностима које пожар може да изазове и како да се понашају у случају пожара. Ми ћемо и даље као Служба заштите и спасавања Општине Херцег Нови наставити и учествовати у даљим програмима који буду организовани, казао је Гамбер.

Гамбер је најавио да планирају и велику едукативну вјежбу и позвао грађане и институције да им се  придруже

-Мислим да је то веома значајно и да се свим врстама ризика треба посветити већа пажња. Мислим и да заостајемо за неким земљама и мислим да га треба вратити на нивое који су били у старој Југославији, кад смо били много боље организованији.

Директорица вртића Тамара Живановић истиче да је дјецу важно едуковати у најранијем периоду јер уколико им поставите добре темеље имаћете одговорне грађане

-Дјеца су била одушевљена и све је било прилагођено њиховом узрасту. Ми са посебним задовољством примамо овакве госте, који зеле нешто ново да нас науче и обуче. Лијепо је кроз игру научити дјецу како можемо поступати на прави начин како би смањили ризик од катастрофа, казала је Живановић.

Дјеца су уживала у предавања и учествовала у разговору, казала је васпитачица и кoординатор тима за Заштиту и спашавање Ивана Вулетић

-Мислили смо да с обзиром на то да је ријеч о „ тежој теми“ да дјеци неће бити баш пуно интересантно, али су нас демантовала и због лијепог презентовања цијелог пројекта дјеца су била одушевљена и учествовала и у разговору и презентацији, казала је Вулетић.

Пројекат „Повећање капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе-Отпорна граница, финансира Европска унија , а одобрен је у оквиру прекограничне сарадње Босна и Херцеговина -Црна Гора. Пројекат траје до марта 2024. године.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here