Примјена одредби Колективног уговора Института Игало почиње од данас

Након што је коначна верзија Колективног уговора Института „Др Симо Милошевић“ објављена данас на огласној табли ове здравствне установе, примјена његових одредби званично је почела.

Како је за РТХН објаснила предсједница Синдикалне организације др Марија Обрадовић, радницима ће по новим коефицијентима бити обрачуната два дана октобра, а затим и све остале зараде од новембарске.

Др Марија Обрадовић, предсједница Синдикалне организације Института

– Треба само завршити неке техничке детаље, што су формалности. Колективни уговор је потребно послати у Министарство рада. Званично од данас креће обрачун плата по новим, заслуженим коефицијентима, које смо добили кроз пресуде. Самим тим, што је јако важно, престаће судски трошкови, јер су коефицијенти били главни разлог тужби. Оно што смо на суду доказали прије више од 10 година, тек се од данас почиње примјењивати законски и званично – наводи она.

Главна препрека за усвајање новог Колективног уговора, како објашњава др Обрадовић, била је висина отпремнина из претходног.

– Сада су све сведене на законски ниво, а како је објашњено, Институт је у таквој финансиској ситуацији да не може да даје додатна средства већа него што закон гарантује, што је био главни члан спотицања у Колективном уговору – казала је др Обрадовић.

Потписивање Колективног уговора био је један од предуслова за конкурисање на тендеру за норвешки програм, подсјећа она.

– Радници Института учинили су све што могу‚ кроз рад који смо имали у најтежој години, а који је оцјењен веома високом оцјеном и кроз чињеницу да смо пристали на бројне уступке од оригиналног текста колективног уговора, свјесни тешке ситуације у којој се Институт налази и чињенице да сами морамо да уложимо додатни напор да га спасимо и вратимо у славне дане, што ћемо свакако кроз наш професионални рад помоћи и урадити – истиче др Обрадовић.

Она је изразила наду да ће Институт, кроз промјену цијеновне политике, улагање у инфраструктуру, као и кроз залагање радника, ускоро поново бити фирма која ради са позитивном билансом, па ће радници у неком новом колективном уговору имати и веће бенефите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here