НАЈМЛАЂИ ФОЛКЛОРАШИ РАЗГАЛИЛИ ХЕРЦЕГНОВСКУ ПУБЛИКУ

Концерт дјечијих ансамбала „Двјеста пупољака“ у организацији КУД „Слога“ уприличен је у Дворани „Парк“. Око 200 малишана узраста од 10 до 14 година из КУД “Слога”, КУД “Младост”, КУД “Алат”, Фолклорног ансамбла „Никола Ђурковић“ и КУД „Бока“ , заиграло је пред бројном херцегновском публиком.

Гости концерта су из Требиња, Подгорице, Котора и Тивта, а подмладак “Слоге” је представило око 40 дјеце, казала је Ангелина Милиновић.

-Млађима, који играју “Србију” је ово први наступ пред публиком на великој сцени, а старија дјеца се представљају са три кореографије – “Посавину”, “Боку” и “Пирот”. Одлично сарађујемо са свим културно-умјетничким друштвима из Црне Горе и одазивамо се на сваки концерт или фестивал који је за дјецу.

КУД “Младост” из Подгорице је поново је почело са радом након три деценије паузе, обновивши и сарадњу са “Слогом” за коју Василије Бато Рогошић каже да је изванредна.

-Ансамбл “Младост”, који је обновљен на иницијативу родитеља који су некада у њему играли, наставио је сарадњу са “Слогом” коју сам ја започео још прије тридесет година, док сам био у друштвима “Алуминијум” и “Радоје Дакић”. Сарадња је одлична, ансамбл “Слога” ради изванредно, из дана у дан прати континуитет игара и пјесама Црне Горе и представља је на најбољи могући начин.

КУД “Бока” из Тивта са “Слогом” блиско сарађује више од четири деценије, истакла је Моника Трајчевска.

-Дошли смо да се представимо са нашим дјечјим ансамблом, узраста од 10 до 14 година. Поред њих у клубу раде још четири секције: школа фолклора, омладински ансамбл, извођачки ансамбл и ветеранска секкција. Сарадња са нашим великим пријатељима, КУД-ом “Слога” датира од нашег оснивања 1977. године и надамо се да ће трајати још дуго.

Сарадња Културно умјетничких друштава у Боки добар је примјер свим ансамблима у Црној Гори, оцијенио је Предраг Шушић, директор Фолклорног ансамбла “Никола Ђурковић” из Котора и Удружења фолклорних ансамбала Црне Горе.

-И ми смо довели наш дјечји ансамбл који чине малишани до 13 година. То је једна од узрасних категорија ансамбла који има скоро 200 активних чланова. Наша сарадња са “Слогом” је дугогодишња, успјешна и плодоносна и мислим да сви ансамбли на подручју Боке Которске заиста јако добро сарађују и добар су примјер свим ансамблима у Црној Гори, поручио је Шушић, истакавши да, након двогодишње паузе због пандемије културно умјетничка друштва широм Црне Горе са додатним полетом излазе пред публику.

Велики број разиграних и распјеваних малишана стигао је и из Требиња, са умјетничким руководиоцем Борком Ћорлуком.

-Радо смо се одазвали позиву наших пријатеља и комшија са којима одлично сарађујемо. Дошло нас је 52, прво смо се загријали на сунцу, па смо дошли да се представимо “Играма из Пчиње” и “Играма из Алексиначког поморавља”.

Током 14 тачака на концерту у Дворани “Парк” публика је уживала у љепоти, младости и приказу традиције, културе, ношње, пјесме и игре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here