Најљепше ноте и емоције на концерту поводом Свјетског дана музике

И ове године су Музичка школа и Градска музика Херцег Нови, заједничким концертом у павиљону прославили 21. јун – Свјетски дан музике.

Смјењивали су се млади и искусни музичари, соло тачке и оркестарске композиције, а капелница Градске музике Херцег Нови Валентина Кулиновић за РТХН каже како су овим концертом на најљепши начин заокружили њош једну успјешну школску годину.

-Ово је четврти пут да на овакав начин заједно обиљежавамо Свјетски дан музике. Овим концертом завршена је наша концертна активност за 2023/2024 школску годину. У току ове школске године имали смо осам програма и веома сам поносна на све програме које смо реализовали у сарадњи са Музичком школом, казала је Кулиновић, најавивши наставак концертних активности од октобра.

Осим ученика Музичке школе са одсјека соло пјевања, гитаре, клавира и удараљки, и чланова оркестра Градске музике, на концерту су наступили и умјетници из Русије – Михаил и Татјана Токарев и Јулија Сајдашева, а поред разноликог репертоара, посебну драж овом концерту даје и распон година музичара.

-Руски музички умјетници који су у нашем простору имали свој прољећни концерт 30. маја, вечерас су се поново представили публици. Са њиховим наступом смо завршили вечерашњи концертни програм. У једној од те три тачке, у последњем музичком блоку, наступила сам и ја са њима. Такође, вечерас су се представили и остали чланови Градске музике са композицијом коју спремамо за наш новогодишњи програм, али била је згодна прилика, пошто је Свјетски дан музике, да је изведемо и вечерас. Имали смо од Михаила Токарева који има седамдесетак година, до нашег најмлађег активног члана Викторије Шишкине која има десет година, и која у Музичкој школи свира виолину, а код нас у оркестру свира флауту.

Успостављање сарадње Музичке школе и Градске музике Херцег Нови, на обострано задовољство, показало се још једном као одлична иницијатива, а заједничким концертима су остварили циљ да заинтересују дјецу за све инструменте.

-Вјерујем да и овогодишњи упис дјеце у Музичку школу показује да ипак ови концерти имају резултате и ефекте какве смо ми уствари и жељели, да се дјеца приликом избора инструмената у Музичкој школи опредијеле и за удараљке и за дувачлке инструменте и да на тај начин обогатимо, како ми наш оркестар Градске музике Херцег Нови, тако и Музичка школа свој оркестар, да просто има шареноликости и потпуни звук једнако дувачких, гудачких и осталих инструмената, поручила је Кулиновић.

Свјетски дан музике се обиљежава када је и календарски почетак љета. Идеја о Свјетском дану музике зачета је 1976. године у Француској, када је амерички музичар Жоел Коен, који је тада радио на једној француској радијској станици, предложио цјелоноћну музичку прославу првог дана љета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here