НАЈЧЕШЋИ УЗРОК САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА НЕПРИЛАГОЂЕЊА БРЗИНА

Стање на путевима у Црној Гори, модернији и бржи аутомобили доводе до учесталијих саобраћајних несрећа, неријетко са тешким посљедицама. Приоритет службеника Управе полиције Херцег Нови је унапријеђење безбједности саобраћаја, са акцентом на младе учеснике, казао је командир ЦБ ХН Љубиша Ровчанин, гостујући у Новском јутру РТХН.

Како наводи, у незгодама поред материјалне штете, долази до лаких и тешких повреда, некада, на жалост и до губитка живота.

-Статистика показује да је претходне године у Црној Гори било 9.090 саобраћајних незгода, од тога у Херцег Новом 330. Током 2021. године у Црној Гори је регистровано 2340 лица са лакшим, око 460 лица са тежим тјелесним повредама, а у 47 саобраћајних незгода, 53 лица су, на жалост, изгубила живот. У Херцег Новом је 20 лица задобило теже повреде, док су у три саобраћајне незгоде три лица изгубила живот. Од почетка године, у Црној Гори је регистровано 487 саобраћајних незгода у којима је живот изгубило 12 лица, информише Ровчанин.

Фокус Управе полиције је анализа саобраћајних незгода са тежим тјелесним повредама. Најчешћи узрок саобраћајних незгода, како каже је неприлагођења брзина.

-Слиједи непоштовање одредби закона које се тичу непоштовања правила првенства пролаза, непоштовање прописа који се тичу мјеста одређеног за претицање, као и управљање возила под дејством алкохола, нагласио је Ровчанин.

Како је истакао, Управа полиције је у претходном периоду спровела низ акција у циљу едукативних и превентивих мјера.

-Имали смо акцију „Стоп нерегистрованим возилима“, затим „Кад пијем не возим“, акције коришћења заштитне опреме за мотоциклисте – „Носи кацигу“ и многе друге. Показало се да оне не доносе увијек жељени резултат. У том случају прибјегавамо непопуларним, репресивним методама. Морам да нагласим да полицијским службеницима који се баве контролом регулисања саобраћаја није стало да наплате што више казни, најсрећнији би били кад их не би било и када би сви проблеми били ријешени превентивним методама. На жалост, показало се да преветивне и репресивне мјере једна без друге не иду, истакао је Ровчанин.

Поред Управе полиције стању безбједности у саобраћају доприносе и остали субјекти са којима имају добру сарадњу.

-То су субјекти за одржавање путева, станице које контролишу техничку исправност возила, али и образовне установе. Посебно бих истакао сарадњу са локалном управом, од које су потекле бројне иницијативе за подизање нивоа безбједности саобраћаја, првенствено у погледу обнављања саобраћајне сигнализације и поправљања осталих услова у саобраћају, казао је Ровчанин.

Комплетан разговор са командиром херцегновског Центра безбједности, Љубишом Ровчанином, погледајте у првом дијелу емисије Новско јутро.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here