Најбољи херцеговски ученици су ослонац будућности и просперитета града

Општина Херцег Нови и Секретаријат за културу и образовање и ове године су уприличили пријем за ученике основних, средње и музичке школе који су освојили награде на државним и међународним такмичењима. Њих 47 представљају свијетли примјер младих који цијели град радују успјехом, а уз континуирану подршку коју локална управа пружа дјеци и младима, свечаност и додјела награда у башти Куће нобеловца Ива Андрића, је знак пажње и потврда да вреднују њихов труд и залагање да знањем и образовањем руше границе и граде свој пут.

Након приказаног труда и залагања у раду и образовању, награђени ученици заслужују да кажемо да се на њих ослања будућност и просперитет Херцег Новог, поручио је предсједник Општине Стеван Катић.

-Није довољно само рећи да смо поносни и захвални што представљате своју породицу, школу и град на овакав начин, јер у данашње вријеме дупло снажније желимо да вам одамо признање што градите квалитетну заједницу у свом граду и темељите је на знању. Знајте да изузетно цијенимо вриједности које његујете и истрајност коју показујете у остварењима ваших циљева. Сваки ваш успјех радује све нас, не само ваше родитеље и наставнике, него цијели град.

Талентовани и успјешни ученици увијек могу рачунати на подршку локалне управе, истакао је Катић.

-Општина Херцег Нови и Секретаријат за културу и образовање подржавају дјецу и младе  кроз различите активности, манифестације, дјелатности које усмјеравамо да вама створимо боље услове школовања, тренирања, путовања на такмичења и слично. Будите сигурни да у нама имате пријатеља који је увијек спреман на сарадњу и подршку. Волим да кажем да је наш град јединствен по много чему, а ви сте оно што га изнад свега чини јединственим и посебним, врједнијим од свих осталих.

Хвала вам за све награде које сте донијели у свој град! Хвала вам што показујете да у Херцег Новом стасавају сјајне младе генерације научника, умјетника, спортиста! Хвала вам што својим поступцима и успјесима дајете примјер другима, казао је Катић, пожељевши им и у даљем раду успјех и одличне резултате на понос свих.

Међу добитницима признања је ученик деветог разреда ОШ „Дашо Павичић“ Душан Рељић, који је освојио прво мјесто на државном такмичењу из математике, поновивши успјех из шестог разреда, који се спрема за Балканско такмичење.

-Конкуренција је била јача него прошлих година, али зато сам још задовољнији што сам освојио прво мјесто. Сада иде још већи и напорнији рад, морам се припремати за Балканско такмичење, јер то је још теже и на много већем нивоу него државно такмичење. Драго ми је што сам успио да донесем такве награде за ОШ „Дашо Павичић“, јер ме за њу вежу многа лијепа сјећања, поручио је Рељић.

Ученик гимназије СМШ „Иван Горан Ковачић“, Андреј Воучко, освајач је трећег мјеста на државном такмичењу из енглеског језика, као и на Олимпијади знања из филозофије.

-На државно такмичење из енглеског идем већ пету годину, од деветог разреда основне, и ту је велику заслугу имала моја наставница из основне школе, која ме је прва форсирала да се припремам за то државно такмичење, али наравно и професорица Аница Радан која ми је помагала све четири године у гимназији. А, што се филозофије тиче, љубав према њој сам почео да гајим прошле године, када смо у школи имали изборни предмет логика код професорице Жижић, која ми ове године предаје филозофију, и тада смо већ почели причу о припремама за државно такмичење, за које смо се интензивно припремали од октобра.

Да би се постигли врхунски резултати, осим талента, неопходна је велика посвећеност, али и неке личне предиспозиције.

-Језици се уче током цијелог живота, немогуће је за то се припремити у години- двије, у било ком  временском периоду. То се гаји од малих ногу и тако се развија, а за филозофију човјек треба да има, да кажемо, тај склоп мишљења, то јест тај менталитет како би могао на тај начин да размишља, што је велика помоћ на почетку , али наравно потребан је велики рад како би се сва теорија савладала и како би се знала  примјенити, поручио је Воучко, који ће школовање наставити на Машинском факултету у Београду.

Осим основаца и средоњошколаца који су освојили прва, друга и трећа мјеста на државним и другим такмичењима, награђени су и ученици Школе за основно музичко образовање Херцег Нови који су постигли успјехе на државном и међународним такмичењима. Признања су им уручили предсједник Катић и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ

Ученици Школе за основно музичко образовање Херцег Нови:

Сава Газенко (клавир –  три специјалне награде на међународним такмичењима), Митар Жижић (клавир – двије прве награде на међународним такмичењима), Илија Познановић (клавир – двије прве награде на међународним такмичењима), Бела Петковић (клавир – двије прве и специјална награда), Николија Ожеговић (клавир – двије прве награде на међународним такмичењима), Ирина Кривокапић и Лена Јакшић (клавирски дуо – двије прве награде и специјална на међународним такмичењима), Сара Коровљевић (клавир – двије специјалне и прва награда на међународним такмичењима), Лана Кулиновић (клавир – двије прве и специјална награда на међународним такмичењима), Николина Кокот (соло пјевање, камерна музика – двије прве награде на међународним такмичењима), Марија Матовић (камерна музика – прва награда на међународном такмичењу), Стефан Влаовић (клавир – прва награда на међународном такмичењу), Микхаил Кадкин (клавир – двије прве награде на међународним такмичењима), Ања Бировљев и Милица Мирић (клавирски дуо – прва награда на међународном такмичењу), Васја Петровић (виолончело – прва награда на државном такмичењу), Асја Радојевић (гитара – прва награда на државном такмичењу), Мила Петровић и Уна Чолић (клавирски дуо – трећа награда на државном такмичењу).

Међународно такмичење „Математика без граница“ – ОШ „Орјенски батаљон“

– Вукица Обрадовић, II разред, бронзана медаља

– Матија Вуковић, III разред, златна медаља

– Катарина Митровић, III разред, бронзана медаља

– Матија Вуковић, VIII разред, бронзана медаља

– Милан Илић, III разред, бронзана медаља

Међународно математичко такмичење „Кенгур без граница“ –  ОШ „Дашо Павичић“

– Тони Мовили, V4 – I мјесто у категорији Ецолиер, конкуренција 5. разред основне школе

– Генадиј Бојаршинов, III4 – II мјесто у категорији Пре-ецолиер, конкуренција 3. разред основне школе

– Викториа Схискина, III1 – III мјесто на међународном такмичењу „Дабар“, категорија „Микро дабар“

За човјечност, доброчинство и хуманост награђена је ученица СМШ „Иван Горан Ковачић“ – Марија Видаковић

Учесници Државног такмичења у знању за школску 2023/24 годину:

– Стефан Анђелић, IX – Државно такмичење из физике – ОШ „Милан Вуковић“

– Богдановић Милош IX б – Државно такмичење из енглеског језика – ОШ „Илија Кишић“

– Касум Софија IX б – Државно такмичење из енглеског језика – ОШ „Илија Кишић“

– Томановић Ива IX б – Државно такмичење из енглеског језика – ОШ „Илија Кишић“

– Тијана Живаљевић, IX разред, Државно такмичење из биологије – ОШ „Орјенски батаљон“

– Дамир Прашовић, IX разред, Државно такмичење из биологије – ОШ „Орјенски батаљон“

– Роман Градоселскиy, VIII разред, Државно такмичење из хемије – ОШ „Орјенски батаљон“

– Паула Риха, VI разред, Државно такмичење из математике – ОШ „Орјенски батаљон“

– Мија Павловић, VI разред, Државно такмичење из енглеског језика – ОШ „Орјенски батаљон“

– Исидора Сијерковић, ИX разред, Државно такмичење из енглеског језика – ОШ „Орјенски батаљон“

– Михајло Влаховић, IX3  – Државно такмичење из географије – ОШ „Дашо Павичић“

– Софија Грковић, IX1  – Државно такмичење из енглеског језика – ОШ „Дашо Павичић“

– Лука Марковић, IX2 – Државно такмичење из енглеског језика – ОШ „Дашо Павичић“

– Лука Новаковић, IX3 – Државно такмичење из енглеског језика – ОШ „Дашо Павичић“

– Максим Ћетковић, IX2 – Државно такмичење из биологија – ОШ „Дашо Павичић“

Најуспјешнији на државном такмичењу награђени су и новчаним наградама:

– Душан Рељић – I мјесто на државном такмичењу из математике, IX1 – ОШ „Дашо Павичић“

– Лана Вучинић – I мјесто на државном такмичењу гастронома – СМШ „Иван Горан Ковачић“

– Сава Хутер, IV разред гимназије – III мјесто из физике на Државном такмичењу – СМШ „Иван Горан Ковачић“

– Андреј Воучко, IV разред гимназије – III мјесто из енглеског језика на Државном такмичењу, као и ИИИ мјесто из филозофије на Олимпијади знања – СМШ „Иван Горан Ковачић“.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here