НАЈАВЉЕНЕ СТРОЖЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЈЕРЕ ТОКОМ ПРЕДСТОЈЕЋИХ ПРАЗНИКА

Мјере ће бити у складу са епидемилошком ситуацијом, свакако да ће оне бити строже  како би се спријечила трансмисија вируса, казао је директор Института за јавно здравље др Игор Галић.

Подсјећамо, из Министарства здравља јуче су саопштили да заједно са Институтом за јавно здравље, спремају ревидирани предлог мјера које ће данас, након сједнице Владе, бити предочене Савјету за борбу против корона вируса.

Галић је гостујући у „Бојама јутра“ на ТВ Вијести, казао да је забрана новогодишњих славља била оправдана.

– Сви знамо да је у затвореним просторима трансмисија вируса јако велика, то доказује колико је одлука о претходним мјерама била оправдана. Сада имамо тежу ситуацију и наравно да ће мјере ићи у том правцу, да се све оно гдје може доћи до повећаног преноса вируса покуша спријечити, казао је др Галић.  

Он је подсјетио да је заразност омикрон соја велика, тако да се за десет дана зарази тоико људи колико делта сојем за два мјесеца.

Галић је казао да би ригорозне мјере које су увеле европске земље и у Црној Гори дале резултате.

Подсјетио је да је ношење маске мјера која првенствено мора да се поштује. То је како каже, једина мјера која може спријечити унос вируса у организам.

Каже да треба избјегавати гужве, без обзира да ли су ту вакцинисани или невакцинисани људи.

Казао је да за сада немају пораст хоспитализованих, те да је циљ да се нађе баланс између заштите здравља грађана и притиска пандемије којем су грађани дуже вријеме изложени.

Сматра да је новогодишње расположење вјероватно довело до опуштања људи, па да је и то један и разлога раста броја новозаражених.

Омикрон сој, према његовим ријечима је, блажа клиничка слика, мања хоспитализација, мање смртних исхода.

– За мање од двије недеље ћемо знати који утицај ће имати овај сој – казао је Галић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here