НАГРАДЕ ЗА УЧЕНИКЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ ТАКМИЧЕЊУ

Фото: Музичка школа Херцег Нови

Ученици Музичке школе Херцег Нови Матија Цицак, Јелена Мандић, Лена Јакшић, Андрија Лучић и Дорис Дековић освојили су прва мјеста на међународном он лајн такмичењу “ Winter music competition”. Сви ученици похађају наставу клавира у класи професорице Ирене Мијушковић.

Како је за РТХН казала Мијушковић, конкуренција на овом, врло захтјевном, такмичењу била је веома јака и са великим бројем учесника из разних земаља свијета, попут Кине, Јапана, Русије, Мађарске, Бугарске, региона.

– Ријеч је о међународном такмичењу младих музичара у свим категоријама. Заступљени су инструменти са диркама, као и дувачки и гудачки инструменти и камерна и џез музика. Мисли се на професионални џез, јер поједине школе имају и те одсјеке – објашњава она.

Ученике су оцјењивали еминентни свјетски стручњаци, прича Мијушковић. Ријеч је о професорима клавира из Русије, Украјне и Македоније, а велики број поена и јако добре оцјене говоре о квалитету и таленту младих музичара из Херцег Новог.

– Обзиром да је дјеци потребна сигурност да би вјеровали у себе у будућности, не идемо на половично одрађен програм и половично знање, већ на такмичење идемо само када смо сигурни да неко може потпуно да покаже знање и таленат – наводи Мијушковић.

Ученици Музичке школе у Херцег Новом током ове године учествоваће на три он лајн такмичења, на која су већ послали пријаве, а сва такмичења имају различите програме. Дјеца, како објашњава Мијушковић, заправо убрзано прелазе градиво, чак и више од предвиђеног програма.

– Оно што нас у будућности очекује су варијанте он лај и уживо, али фокусираћемо се на такмичења уживо. Ријеч је о међународним такмиченима у Шапцу, Врњачкој Бањи и једном међународном он лајн такмичењу у Сарајеву, али тренутно не знам појединости – казала је она.

Поред тога, ученици су послали пријаве и на неколико такмичења у Италији и Македонији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here