Надзор школа и у наредним данима

Након јучерашње брзе и ефикасне реакције Управе полиције и руководства школа на подручју општине Херцег Нови, када су стигле дојаве о постављеним бомбама, припадници Центра безбједности данас су превентивно обилазили школске установе и разговарали са директорима.

Руководилац Станице криминалистике херцегновског Центра безбједности Митар Тадић, истакао је одлично кординисане активности припадника Управе полиције и руководства образовних установа у нашем граду када су стигле пријетеће поруке о постављеној бомби.

– Активности су спроведене веома професионално, синхронизовано, без иједног кашњења у реакцији полицијских службеника, а на обострано задовољство врло добар одговор дали су руководиоци васпитно-образовних установа. Веома брзо су евакуисана дјеца из школа, а из превентивних разлога и дјеца из вртића која су похађала неко од подручних установа у и при школама. Планом су јасно биле дефинисане тактичко-методичке мјере и радње које су и дале резултат овако брзом реаговању, казао је Тадић.

Истакао је да су добру сарадњу имали и са службама локалне самоуправе.

– Захвалио бих општинским службама – комуналној и ватрогасној служби, које су нам изашле у сусрет и заједничким дјеловањем смо извршили задатака који је био на високом нивоу.

Службеници Центра безбједности су и дан након лажних дојава, посјетили школске установе и разговарали са директорима, објашњава Тадић.

– Обавили смо превентивне обиласке школа, разговарали са руководиоцима установа, формирали одређене тимове из оперативног састава униформисане и криминалистичке полиције. Школе обилазимо пред почетак наставе, током активности, пред крај радног времена и током ноћи. Акценат је на опсервацији спољног дијела установа и уочавање појава које су атипичне у односу на уобичајено стање школског дворишта.

Премда слиједе празници и нерадни дани у школама, Тадић каже да припадници полиције остају активни 24 сата, обилазиће установе како школске тако и других локалних предузећа која неће радити током празника, одржаваће контакт и изанализирати ситуацију са директорима школа да евентуалне пропусте одмах рјешавају.

Из Управе полиције истичу процедуре коју треба да слиједе запослени у школама и другим јавним установа уколико примјете необичан предмет.

– Како би олакшали даље поступање полицијских службеника, у случају да се опази непознати предмет, треба обавјестити гдје се налази, који је предмет, када је откривен, да ли ико од присутног особља зна зашто је ту, да ли емитује одређене мирисе, звуке или одсјај. Таквом предмету се не смије прилазити, већ се из удаљености опсервира и извјештава док не дође први полицијски службеник или тим за контрадиверзиони преглед. Овог пута дојава је прослијеђена мејлом, али може бити и позивом на телефон и тада би требало да тај који прима позив забиљежи ток разговора, изнесене намјере и информације да се нешто налази у неком дијелу објекта, како би се тај говор касније анализирао и преузеле даље мјере.

Тадић је апеловао на јавне установе да побољшају физичко техничке мјере заштите, нарочито систем видео надзора.

– Апеловао бих да буду појачане мјере заштите објеката, да установе провјере видео надзоре, унутрашње и спољашње системе заштите, очистити сочива сигурносних камера како снимак не би био замућен и веома је важно да се чешће мјењају шифре за wi-fi. Сви знамо да се подијеле шифре и било ко може да дође до ње, шаље поруке. Приступ серверима са видео надзором заштитити и треба имати контролисан проток уласка и изласка из установе.

Како је истакао, у оквиру Управе полиције постоји одјељење за високотехнолошки криминал које активно ради на свим овим предметима, у сарадњи са њима и надлежним тужилаштвима, предузимаћемо даље радње како би утврдили извршиоца овог кривичног дјела.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here