На Тргу од ћирилице одржан програм посвећен Николи Тесли

На Тргу од ћирилице синоћ је вече било посвећено Николи Тесли, изумитељу снова, човјеку изнад времена и који је измислио 20. вијек.  Дипломирани инжењер Рајко Радусиновић казао је да је Никола Тесла жртвовао себе за напредак човјечанства.

-Многобројни Теслини проналасци свједоче о великом и маштовитом уму који је своја епохална дјела са подједнаким успјехом остварио у најразличитијим областима од електротехнике и радио технике до машинства, медицине , ваздухопловства и многих других поља науке и технологије. Највеће признање које се може стећи у свијету науке јесте да се нека јединица у међународном систему мјера назове према имену изузетне личности, која је својим дијелом промијенила ток развоја наше цивилизације. Одлуком 11. Генералне конференције за тегове и мјере у Паризу 1960 године усвојена је Резолуција којом је јединица магнетне индукције названа Тесла, казао је Радусиновић.

Аутор књиге “Тесла: дух, дјело, визија” и директор музеја Никола Тесла у Београду Бранимир Јовановић навео је да је нова управа музеја покушала да га уцјени како не би била објављена јер као директор музеја није имао право да истражује.

-Ја сам на сву срећу књигу објавио, а музеј тада напустио. Књига је била објављена на ћирилици са 350 страна. Они су покренули два судска спора  и врло брзо су добили у Привредном суду и књига је била повучена из продаја, казао је Јовановић Књига је 2014.штампана поново на латиници и под насловом Теслин чудесни свет

Вечерас на Тргу од ћирилице у организацији Манастира Савина, СПКД „Просвјета“ организују  Госпођинданску духовну академију насловљену „Пресвета Богородице Савинска, спаси нас“. Бесједиће од 20 часова игуман савински јеромонах Макарије а у програму учествују: Ивана Жигон, Андреј Божиновић, Зоран Тројановић, Милован Лаловић, затим хор Свети Василије Острошки и Душан Тадић. Модератор вечери је Оливера Доклестић.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here