36. ФФХН-МФФ: Представљени протагонисти синоћ приказаних филмова

На Канли кули у такмичарској селекцији дугометражног играног филма синоћ су приказани  филмови „Екскурзија“, редитељке Уне Гуњак и Кајмак Милча Манчевског

Филм Кајмакл бави се савременим друштвом и најинтимнијим односима који на крају испадну неконвеционални у двије различите породице које су близу физички , али тако далеко. Редитељ Милчо Манчевског казао је на данашњој конференцији за новинаре да му стање у савременом друштву није била почетна инспирација, али се веома брзо наметнула као једна од главних тема.

-Увијек кренем од неког осјећања и неког главног заплета, приче која почне сама да се одмотава. Из тога се изњедре ликови, тема и друштвени поглед који филм презентира. То јесте један од најважнијих елемената у филму. Свјетови људи који имају и који немају, односно како се понашамо и какви смо једни према другима., казао је Манчевски.

У филму су ликови врло живописни.  Глумац Александар Микић казао је да је играње предивно искуство .

-Од кастинга , па до крајњег производа и пробе и снимање све је било феномално. Опуштено, радили смо ликове имали много проба, радили смо ликове, имали много проба и родило се још пуно идеја.

У филму има доста интимних сцена, али према ријечима Микића цијела атмосфера била добра и све је ишло добро, казао је Миликић.

На конференцији за новинаре представљена је и глумачка екипа филма Живко Николић- Недосањани сан“ и најављено да ће филм бити приказан поново у сриједу вече, а локација ће бити накнадно позвана.

-Оно због чега сам ја синоћ била емотивна је када је овај пројекат у питању јесте да неки чудан судбински начин видите након једног времена огроман труд и напор екипе која се осмјелила да актуелизује причу која је снимана у 90., а те деведесете биле невријеме. Невријеме за наше студирање, креирање филма. И када схватите да вам вријеме диктира животе и да односи у друштву диктирају судбине. У том филму су приказане судбине жена које нису са нама нажалост. Задовољато ми је што је испричана прича о женама чији су животни путеви били одређени временом и судбином онога што је Живково стваралаштво, казала је глумица Дубравка Дракић.

У оквиру селекције документарних филмова синоћ је приказан “Драги дида, за тебе од  Мие писмо, у режији Мие Мартиновић. Ријеч је о врло емотивном остварењу , већином базирано на фотографијама и односу са дједом.

Филм је настао на школи документарног филма “Рестарт” која је трајала шест мјесеци. У том периоду сам нашла дједове ствари , а прво на позитиве и онда је наставала идеја како би то могла снимити. То је први материал који сам снимила. Прикупљаља сам сву архиву коју имам и хтјела сам испричати зту причу, казала је Мартиновић.

У оквиру студентске селекције на конференцији представили су се Бранислав Стошић, Зорана Кљечанин, Данило Станимировић, Михајло Тодоровић, Тина Величковић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here