НА СНАЗИ УПОЗОРЕЊЕ ОД НЕВРЕМЕНА

Јаки удари  вјетра  и обилне падавине нису проузроковали веће посљедице, осим ситнијих одрона и  зачепљења појединих одводних канала уз саобраћајнице, као што је код Кружног тока у Мељинама. Све комуналне службе су подигле ниво оперативне спремности  у случају  већег невремена.

Како су нам казали дежурни у Служби заштите и спасавања нису имали ни један позив грађана у случају интервенције од посљедица невремена.

У кругу Новог Првоборца у Мељинама, дошло је до плављења  али се вода није излила на магистралу. На уобичајеним мјестима уз потоке Немила, Опачица и другим водотоковима, гдје приликом већих падавина долази до плављења, нису забиљежени већи проблеми. Нису забиљежени проблеми у функционисању саобраћаја и комуналне инфраструктуре.

У херцегновској  Хидрометеоролошкој станици су нам потврдили да за сада нема неких већих временских неприлика, макар не онаквих како су најављиване. Источни вјетар дува до 50 км на сат. Таласи су  високи од 2,5 до четири метра. На мору је забиљежен нагли пад ваздушног притиска, тренутно измјерен 1007 милибара, и он нагло пада, што је према ријечима дежурног у Хидрометеоролошкој станици, знак да се вријеме погоршава. Зато и упозорење за јаче невријеме које може услиједити. Посебна опрезност на мору. Таласи су избацили пијесак на Шеталиште.

   

Подсјећамо, да је Директорат за ванредне ситуације МУП-а апеловао на грађане и надлежне службе  да своје активности прилагоде најављеној метеролошкој ситуацији. До  26.јануара, подручје Црне Горе ће доминантно бити под утицајем циклонске активности, која ће условити нестабилне временске прилике како код нас, тако и у региону.

У централним и јужним предјелима очекује се обилнија количина кише, нарочито сутра.  Очекује се и јак јужни вјетар на приморју, док ће на сјеверу краткотрајни удари имати олујну јачину.  До  недјеље   очекује се нагло топљење снијега. Постоји опасност од подизања нивоа мора, са повремено израженим ударима таласа. Због обилних падавина може доћи до повећања водотока ријека и језера, а самим тим и могућих поплава на подручјима са повећаним ризиком.

  Грађанима су на располагању дежурни бројеви 112 ( Директората за ванредне ситуације  и 123 (Служба заштите и спасавања).  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here