ОМБУДСМАН:СТАТУС НОВИНАРА И ДАЉЕ НЕ ОДРАЖАВА ЗНАЧАЈ КОЈИ ИМАЈУ У ДРУШТВУ

All-focus

На основу домаћих и међународних извјештаја, праћења стања и догађаја у овој области стиче се утисак да статус новинара и даље не одражава значај улоге који они имају у друштву. Током претходне године није учињено много да би се ова слика поправила – оцијењено је из институције омбудсмана поводом Дана новинара Црне Горе, односно 150 година од изласка првог броја листа „Црногорац“.

Медијска сцена, како је наведено, суочавала се са случајевима привођења и хапшења новинара, пријетњама и увредама којима су изложени због обављања свог посла, доминатно у онлајн сфери, као и негативним утицајем коронавируса на рад (који је потврдило 86 одсто запослених анкетираних у оквиру истраживања Синдиката медија).

Неријешени случајеви убиства, покушаја убистава и напада из претходног периода, несређен радно правни статус дијела запослених, забрињавајућа финансијска ситуација у већини локалних јавних емитера, уз изражену подијељеност медијске заједнице, али и борбу са лажним вијестима извјесно вријеме успоравају очекивани напредак – истакнуто је у саопштењу.

И поред, како су рекли, проблема на које указује и сама новинарска професија њени припадници ипак су били истакнути у првим редовима ангажованости и ризика у периоду пандемије, када смо имали наглашену потребу свих грађана за поузданим и правовременим информисањем.

Оно што је такође потреба свих чланова демократских заједница је новинарство лојално грађанима и правилима струке, што је најједноставнији пут за јачање професионалног повјерења и квалитета рада. У континуитету указујемо и на важну улогу односно моћ медија да утичу на креирање атмосфере у друштву када је јавност оштро подијељена по одређеним питањима и ту из угла заштите и унапређења људских права очекујемо додатан допринос подстицају толеранције, културе дијалога и јачању демократских капацитета заједнице – истичу из институције омбудсмана.

Подсјећају и на обавезу свих носилаца јавних овлашћења да се, како су казали, мора учинити све како би створили претпоставке за несметан рад новинара, осигурали њихову безбједност и независност, али и да буду спреми да поднесу критику и контролну улогу медија а тиме и учине транспарентним свој рад, на добробит свих грађана/ки Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here