На снази наранџасти метео аларм – из Службе заштите и спашавања апелују на грађане да не пале отпад

Ватрогасна возила

Из херцегновске Службе заштите и спашавања упозоравају да је на снази наранџасти метео – аларм, те да је, због јаког вјетра, повећана опасност од пожара.

Херцегновски ватрогасци – спасиоци имали су протекле седмице око 20 интервенција, од прања путева од земље и након удеса, преко испумпавања воде из објеката и  уклањања стабала, асистенције служби Хитне помоћи и достављања воде до гашења пожара.

-Код кафе бара „Бела лађа“ од удара грома запалила се палма. Угашен је пожар и на задњем спрату хотела „Игало“ гдје је горио дрвени материјал. Испумпавали смо воду из више објеката током падавина а од наноса земље је очишћено више путева и плажа.  Наша служба је ангажована и на прању магистрале након саобраћајних удеса у Зеленици и на Топлој. Уклоњено је дрво које је пало на магистрални пут на Змијицама, казао је самостални савјетник I Зоран Гамбер.

Он упозорава и апелује на грађане да строго поштују одлуку о забрани ватре на отвореном простору, истичући да је изазивање пожара кривично дјело.

-Најављен је веома јак сјеверни и сјеверноисточни вјетар на ударе и олујни. Изазивање пожара је кривично дјело изазивања опште опасности по животе људи и имовину и сходно томе подлијежу законским казнама.  Зато упозоравам грађане да не пале смеће, комунални ни зелени отпад, јер на тај начин може лако доћи до ширења ватре, навео је Гамбер и поручио да је за збрињавање зеленог отпада најбоље да позову запослене у Комунално стамбеном предузећу који имају специјализована возила за ту намјену.

Из Службе заштите и спашавања подсјећају грађане да им се 24 сата могу обратити на број телефона 123, и да су позиви бесплатни.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here