На Меморијалној акцији „Јован Косаћ“ прикупљено 47 јединица крви

На 9. Меморијалној акцији добровољног даривање крви „Јован Косаћ“, коју организује Клуб добровољних давалаца крви Херцег Нови, прикупљено је 47 јединица крви.

Новљани су и овога пута оправдали очекивања и показали своју хуманост, а предсједник Клуба добровољних давалаца крви Зоран Срдановић за РТХН истиче да је одзив био одличан.

-Меморијал је прошао фантастично. Одазвало се 50 давалаца крви, а 47 је даровало крв, тако да смо презадовољни данашњом акцијом. Радује нас велики број учесника, поготово младих људи који су се одазвали нашем позиву да дарују крв на 9. Меморијалној акцији даривања крви посвећеној Јовану Косаћу. Са поносом могу да најавим да ће, у договору са руководством клуба, половином новембра бити и четврта, завршна акција клуба за ову годину, поручио је Срдановић, изразивши захвалност болници Мељине, у чијем је „Плавом салону“ организована и ова акција.

И ова акција је организована у сарадњи са Општином Херцег Нови и ОО Црвеног крста, под руководством Завода за трансфузију крви Црне Горе. Уз захвалност организаторима и учесницима, др Драган Газивода истиче значај резерви крви.

 

-Као и сваке године у Херцег Новом нас је дочекала велика група давалаца крви, људи који несебично дају дио свог тијела да би спасили многе болесне и унесрећене. Акција је била врло успјешна и захвални смо Новљанима, и даваоцима из других градова Боке Которске, и предсједнику клуба Зорану Срдановићу што нам омогућавају да настављамо са својим радом и да имамо завидне резерве крви.

Објашњава да се резерве крви значајно смање преко љета.

-Све је то на ивици, никад нисмо опуштени, поготово у љетним мјесецима када је много саобраћајних удеса. Онда је потреба велика, а у љетним мјесецима баш и није пријатно добровољним даваоцима крви да на + 40 степени дају крв, али сналазимо се. Долазе у Завод за трансфузију или у друге трансфузиолошке службе, мало мање има великих акција, али се то надокнађује у току зимских мјесеци. Ја се надам да ће у наредном периоду што више омладине схватити да треба да се прикључе, и да је то једна хумана обавеза да помогну. На крају крајева добровољни даваоци имају неки повлашћени статус ако затреба крв неком из њихове породице. Водимо рачуна да су ти људи дали по 30-40 пута крв, и онда смо и ми у обавези да њима надокнадимо.

У случају да немају крви у резерви, увијек се могу ослонити на даваоце који су спремни да помогну у свако доба дана и ноћи.

-У популацији највише има 0 позитивне и А позитивне крвне групе, међутим, некако увијек оне и фале највише, јер се пропорционално највише и разболијевају. Најријеђе су АБ негативна и 0 негативна крвна група, али ако се деси да је нема довољно а нешто је баш хитно, онда зовемо наше даваоце по потреби који су на евиденцији. Било би добро да су редовно попуњене резерве крви, али деси се и у другим државама из окружења, рецимо Србији, да падне на само два дана резерве крви. Не можете увијек припремити баш све како треба и да сте сигурни, али ето имамо доста њих које зовемо по потреби, који су јако хумани и који се одмах јаве, било послије пола ноћи или у сред бијела дана, поручио је Др Газивода.

Ово је трећа овогодишња акција Клуба добровољних даваоца крвиХерцег Нови. Подсјећамо да је на првој у марту учествовало 55, а на меморијалу „Милутин Лековић Лека“ у мају 65 добровољних давалаца крви.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here