И у Херцег Новом обиљежен Међународни дан чишћења обала

Кртолијада

Поводом Међународног дана чишћења обала, у име “Clean up Montenegro“ мреже,  NVO “Zero Waste Montenegro” данас организује акције широм Црне Горе, укључујући чишћењу плаже Титова вила у Игалу.

Циљ ове иницијативе, која окупља локалне организације широм земље, је да се обале и воде очисте од отпада, али и да се истовремено спроведе анализа отпада која ће освијетлити размјере овог проблема.

Обиљежавање Међународног дана чишћења и ревизије отпада се у Црној Гори организује седму годину заредом, подсјетила је за РТХН Милица Боца, предсједница НВО „Не бацајте боце“, која је педставник за Херцег Нови.

-И ове године смо, као и скоро сваке претходне, изабрали Титову вилу. Због специфичности закупа наше обале нисмо у могућности да чистимо неке друге плаже, а она је и највећа по површини. Похвално је што ове године на самој плажи није било баш много смећа. Највише отпада смо сакупили када смо наишли на депонију, код пећина од Игала ка Њивицама, и по околном жбуњу, а укупно смо накупили 125 килограма смећа.

Истиче да је одзив грађана увијек одличан – данас су Титову вилу чистила 22 волонтера, а да ли је већа и свијест о важности очувања животне околине показаће се за пар мјесеци, по истеку закупа плажа, и када крену јужине.

-То ћемо знати за нека два мјесеца. Сада је углавном чисто зато што је још сезона, плаже су закупљене и предузеће „Чистоћа“ стварно одржава градске површине, али увијек имамо проблем у току зиме након јужине и олуја, када се створи јако велика количина смећа и ту остане јако дуго. Када се то буде чистило редовно, тада ћемо знати да се свијест заиста подигла, али могу да примјетим да грађани заиста више воде рачуна, него што је то био случај раније.

Међу отпадом доминира пластика, која је и у фокусу овогодишње акције, мада људи бацају свугдје свашта.

-Пластика дефинитивно доминира, али то зависи и од локације коју чистимо. На примјер, на путу Сушћепан – Ратишевина, који смо чистили седам пута, нашли смо на јако пуно пелена, вјеровали или не. Послије пастика, која је највише заступљена, иду стакло, папир и сав кућни отпад. Има и јако пуно стиропора и једнократних кутија за храну, наводи Боца.

Њена је порука да морамо боље да чувамо свој дом.

-Ова планета нам је једини дом и вољела бих да сви људи науче за шта служи канта за смеће, да просто нема потребе да се нешто баца ван за то предвиђеног мјеста. Ово нам је једини дом, немамо други и требало би да га чувамо јер, како се опходимо према животној средини тако се на крају опходимо и према нама самима и људима око нас, поручила је Боца.

Међународни дан чишћења обала обиљежава се треће суботе у септембру, и представља најзначајнији глобални волонтерски подухват усмјерен на изазове загађења наших мора и вода, а у фокусу овогодишње акције је смањење отпада, посебно пластике за једнократну употребу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here