На Mамули сутра евоцирање успомена на родољубе

Foto: arhiva RTHN

На острву Ластавица сутра бити ће обиљежено 79 година од расформирања логора „Campo Mamula“. Полагање вијенаца и сјећање на логораше традиционално организује Удружење бораца ОБНОР-а 1941-1945 и МЗ Луштица у сарадњи са ОXM Мамула.

У оквиру комплекса хотела Мамула налази се и спомен соба која чува успомену на цјелокупан историјат овог мјеста, који обухвата и период I и II Свјетског рата. По протоколу је предвиђено да приликом сутрашње традиционалне посјете почаст страдалим одају представници борачких организација из Боке и региона, Општине Херцег Нови, као и представници општина Требиње, Сопот, Пријепоље и Беране. Вијенац ће положити и представници компаније ОХM Мамула.

Предвиђено је да на скупу говори др Илија Мориц предсједник мјесног одбора Удужења бораца НОР-а 1941-1945 Луштица и представник општине Херцег Нови.

Тврђава коју је саградио аустроугарски генерал Лазар Мамула као војно утврђење претворена је у казамат још у Првом свјетском рату, а у Другом свјетском рату у њему су тамновали не само војници, већ стари, жене и дјеца.

Логор Мамула формиран је наредбом италијанске окупационе команде од 30. марта 1942. године. Од тог дана до његовог расформирања 14. септембра 1943. године, у нељудским условима је тамновало 2.332 родољуба из Боке, Источне Херцеговине и јужне Далмације.

Због ограниченог броја (40 посјетилаца) организатори обавјештавају да грађани попут ранијих година, ове не могу бити присутни.

1 COMMENT

  1. Organizator ogranicio na 40 posjetilaca!
    Sramota i vrijedjanje za sve stradale logorase,njihove potomke kao, i za gradjane Herceg Novog!
    Ovo nigdje bi proslo,nego kod nas!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here