На корак од рјешења за санацију лукобрана и правног статуса Градске луке Шквер

Дуго чекана санација лукобрана Градске луке Шквер почеће наредне године, договорено је на састанку директора Морског добра Младена Микијеља и сарадника са директором Агенције за газдовање Градском луком Божом Укропином. Поред тога, извјесно је и привремено рјешење за правни статус луке.

Како за РТХН информише Укропина, при крају је студија о стању лукобрана, а истраживања се тренутно раде на дубини од око 15 метара, што су последњи параметри потребни за комплетирање студије.

Божо Укропина, директор Агенције за газдовање градском луком

– Уколико са студијом све буде у реду, са Општином Херцег Нови покушаћемо до краја године да урадимо идејно рјешење ослањајући се на студију, као и главно рјешење санације лукобрана. Тако да би наредне године могли да конкуришемо за средства Морског добра, Општине  и државе да уђемо у пројекта обнове нечега што чека већ дуги низ година – наводи он.

Студија ће показати какво је стање насипа на дубини од 15 метара, као и стање на плочама на којима стоји лукобран.

– Сачекаћемо да извјештај буде готов, па ћемо знати како даље. Општина Херцег Нови настојаће да убрза процес, јер буџет Морског добра за ову годину је опредјељен и они су платили студију, а ми ћемо покушати у сарадњи са Агенцијом за изградњу и развој града да урадимо идејно рјешење ослањајући се на студију и главно рјешење санације – објашњава Укропина.

Правни статус Градске луке био је тема састанка у просторијама Морског добра у Будви, а како наводи Укропина, од јесени би могла да почне примјена привременог рјешења.

– На путу смо да добијемо статус као што има Лука Калимањ у Тивту, до дефинитивног рјешавања правног статуса, да напокон добијемо уговор са Морским добром и да ту правну причу донекле заокружимо. Заиста сам више него задовољан, послије дуго година на корак смо о рјешења и за санацију лукобрана и за правни статус Градске луке – казао је Укропина.

Подсјећамо, једна студија стања лукобрна је урађена, али на дубини од свега 1,5 метара, па извјештај није могао да покаже праву ситуацију, због чега је Морско добро започело нова истраживања на већоју дубини.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here