НА ЈЕСЕЊОЈ ФЕШТИ ЧАК 33 ИЗЛАГАЧА – СКЛАД БОЈА, МИРИСА И УКУСА

Кад јесен заигра дуж новске улице и испуни је најразличитијим домаћим производима, знате да сте у граду у којем и новембар зна бити тако посебан и јединствен ако је дан од Јесење феште НВУ Руке.

Дуж Његошеве улице и у Градској кафани, чак 33 излагача представило је оригиналне и органске, домаће производе или рукотворине, a почетак су дефилеом означиле мажоретке клуба Лили.

Романа Јекнић, у „Новској креденци“, удружењу које представља, сложила је читав низ производа, од сира и џемова, до домаћих сапуна.

-Ту су и наранцине, суве смокве, али и слатко и џем од смокава, слатко од зелених ораха, џем од наранче, сир из уља. Није баш јесењи плод, али је ријеткост наћи да се купи па је изложен и домаћи сапун које праве дивне жене са Врбања и Крушевица. И сир је из новског залеђа. Спојили смо рурално и урбано.

Каже да има заинтересованих, људи воле домаће производе, али је од продаје још битније да произвођачи сарађују и друже се.

-Битно је да се види чиме је богат наш крај, да се допуњава град и залеђе, сарадња нам је одлична, казала је Романа.

Јелена Косић, чланица која ствара у оквиру пројекта Ековил, удружења пољопривредника новског залеђа, представила је јединствен сувенир – домаћи сапун у облику икебане.

-Тражили смо да направимо сувенир који ће бити аутентичан за ово подручје. Сјетила сам се сапуна, мало смо истраживали, завршила сам и одређене курсеве. Већ пола године се бавимо овом темом и сада је већ заживјело, надам се да ћемо успјети.

Објашњава да је лакше направити сапуне којима је база већ спремна, док је за потпуно домаће потребно и умјеће и велики труд.

-Имамо сапуне који су рађени од палминог, кокосовог и маслиновог уља са додатком етеричних уља лаванде, бора, лимуна, наранче уз додатак боја. Други су су од готове базе у коју додајемо етерична уља и боје, изливамо у калупе и правимо корпице. Људима се свиђа, интересантно им је, нико не може да вјерује да је то сапун и мисле да је цвијеће.

И Светлана Становчић, такође из Ековила, доноси домаће производе са Каменог гдје се баве производњом сирева, млијека и млијечних производа. Како каже, интересовање за домаћим производима је велико, али мањка радне снаге.

-Све што је домаће нађе свог купца, али не може произвођача. Ми нудимо кравље сиреве са зачинским биљем, тренутно имамо младе сиреве, јер је тек почела производња сира, он даље иде на сушење, стављамо га у пшеницу, то је стари начин производње сира, наше баке су на тај начин „конзервирале“ сир, јер се тако најбоље сачува. Могу да се стављају у уље, а сада је период када се стављају у мјешину, да би били спремни за Божић, казала је Становчић.

Жељко Ђурановић из Подгорице нуди здјеле, варјаче и разне производе од дрвета, а прављени су од маслина, ораха, дуда, јасена… Дужина израде једног производа зависи од тога шта се прави.

-Израда варира, од пола сата до сат. За здјеле треба више времена од на примјер даске, a углавном све радимо ручно, каже он.

„Чили у Црној Гори“ (Chilly in Montenegro) je нови бренд на Јесењој фешти, каже Сара Бекић која стиже из Босне и Херцеговине.

-Имамо слатко-љуте сосеве, умјерено али и екстремно љуте сосеви, мариниране салате, љути ђаволи… Све је органско и производња и прерада, а производе гајимо у Голубовцима. У Херцег Новом је прелијепо, добра атмосфера и сигурно је да долазимо и наредне године, казала је Бекић.

Ирина Купријанова, гошћа је из Русије, а слика на стаклу.

-Овдје је прелијепо. Умјетница сам, сликам на стаклу и керамици. Осликавање траје некада дуже некада краће, све зависи од инспорације и расположења. Свиђа се Новљанима, разгледају и са осмјехом коментаришу, казала је Купријанова.

Вријеме иде на руку организаторима – НВУ Руке, па су на петој јесењој фешти 33 излагача, пет који до сада нису излагали, казала је Милина Ковачевић.

-То је лијепо јер значи да ширимо мрежу креативаца и оних који имају шта да представе на нашим тематским фештама. Ужељели смо се окупљања, дружења, размјене знања и вјештина. Добра је атмосфера. Излагачи су махом из Херцег Новог али има их и из других црногорских градова, а палета производа је широка. Занимљиво је да смо ове године имали жељу и могућност да представимо жене из Удружења пољопривредних произвођача из залеђа, са Орјена, које су удружене у пројекту Ековил. То је добра допуна овој причи јер се сви трудимо да промовишемо домаће, оригинално, органско и креативно, када говоримо о рукотворинама, казала је Ковачевић.

Јесења фешта је почела синоћњом изложбом рукотворина умјетнице Весне Мусић, а завршни програми планирани су сутра, када ће бити одржана  „Јесења штрафта“, костимирана парада на бициклима, која од Титове виле ка хотелу Лазуре креће у 10 сати. На циљу, у хотелу Лазуре, учеснике ће чекати освјежење, те слатке награде спонзора за најбоље декорисан бицикл, најмаштовитији јесењи костим и најмеденијег малог бициклисту. У хотелу ће, такође, имати неколико излагача, а све заинтересоване очекује тематски недељни бранч – делиције са укусима јесени, од 11 до 13 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here