МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРАВА ДЈЕТЕТА – ЧОВЈЕЧАНСТВО ДУГУЈЕ ДЈЕЦИ НАЈБОЉЕ ШТО ИМА

НВО Зрак сунца сваке године обиљежава Међународни дан права дјетета – 20. новембар и том приликом у вечери „Пјесмом до звијезда“ наступају предшколци, основци, плесне групе, културно умјетничка друштва.

И ове као и прошле, неки другачији услови диктирали су правила па нису у могућности да организују приредбе, али су нашли начин да обиљеже овај, за њих и све малишане, посебан Дан, казала је Љиљана Крстић, предсједница НВО Зрак сунца.

-Направили смо литерарни конкурс за дјецу основних школа, од шестог до деветог разреда, због тога што не можемо организовати манифестацију „Пјесмом до звијезда“, која је је већ постала традиционална у Херцег Новом. Наш град је једини у Црној Гори који обиљежава Међународни дан права дјетета. Надам се да ћемо већ наредне седмице у Дворани Парк чути радове и уживати, казала је Крстић.

Ученици су писали на тему „Ја имам право на љубав“ што је пробудлио интересовање па је број учесника био одличан.

-Одзив је био фантастичан, преко 50 малишана је писало, а њихови радови су одлични. Надам се да ћемо имати прилику и да их чујемо и наградимо. Изабраћемо ми прво, друго и треће мјесто, али сматрам да сви учесници заслужују да буду награђени. Тако ће се више мотивисати, трудити, учествовати и живот ће им бити љепши, казала је Крстић.

Она је подсјетила да дјечија права у сваком демократском друштву представљају основу за поштовање људских права уопште.

-Посебно дјеца требају заштиту. У опхођењу са њима показујемо своје право лице. То важи за одрасле исто као за друштва и државе. Нема раздобља у развоју људског друштва у којем дјеца нису била злостављана и искоришћавана. То представља тешку повреду људских права. Због тога су у УН од самог почетка преузели овај проблем. Годину од оснивања свјетске организације Генерална скупштина УН је 11. децембра 1946. године, створила организацију за помоћ дјеци – УНИЦЕФ. Као први корак донесена је Повеља о правима дјетета 20. новембра 1959. године и од тада се овај датум прославља као Међународни дан права дјетета под мотом „Човјечанство дугује дјеци најбоље што има“, истакла је Крстић.

Опширнију причу погледајте у „Новском јутру“ РТХН

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here