На Филтерској станици Мојдеж замијењена дотрајала опрема

У Филтерску станицу Мојдеж, срце водоводног система, током претходних година није улагано довољно у замјену дотрајале опреме и софтвера, такозване SCADЕ, којима се контролишу сви радни процеси, управља и обавља надзор.

Како су саопштили из градског Водовода и канализације, овај систем подразумијева читав спектар опреме која омогућава прикупљање података о радном процесу, чак и у удаљеним системима као што су резервоари и пумпне станице, као и обраду и надзор и реаговање на правовремен и адекватан начин.

Постојећи софтвер на Филтерској станици, стар више од 15 година доживио је у међувремену више од седам надоградњи и нових издања, радио је на Windows XP док је нова верзија Windows 11. Поред застарјелости софтвера и опреме претходних година се појавио проблем набавке резервних дјелова, који су престали да се производе за ову верзију SCADA, због чега се наметнула потреба за хитним унапређењем постојећег система управљања и надзора.

Како би систем задржао оптималан ниво функционисања покренут је пројекат замјене старе SCADE са новим савременим сервером и новим PLC уређајима произвођача Сименс, што ће омогућавати квалитетнији надзор и управљање системом на Филтерској станици током наредних десет година.

Након спроведене тендерске процедуре потписан је уговор са фирмом „Kontrol point“ из Ужица која је на тендеру била првоизабрана за надоградњу постојећег система. Иста фирма је била извођач радова на увођењу SCADA система на тада новом филтерском постројењу, које је изграђено 2008. године у непосредној близини старог постројења у Мојдежу.

Након ове надоградње и иновирања система SCADA контроле управљања процесима на Филтерској станици Мојдеж планирано је и увођење сличног система контроле рада на свим пумпним станицама на канализационом колектору и комплетној водоводној мрежи, те да ће се у наредном периоду, први пут комплетна водоводна и канализациона мрежа увезати у један информациони и контролни систем.

Завршетком и овог посла, предузеће Водовод и канализација у љетњу сезону улази са новим системима управљања и надзора процесима, уз континуирано унапређење процеса рада, увођење нових и ажурирање превазиђених технологија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here