На аутобуској станици мањи промет путника него прошле године

Иако су током ове сезоне ангажоване све аутобуске линије ка већим градовима региона, односно 43 за Србију, девет нових за Босну и Херцеговину, као и пет нових за Хрватску, број путника је за око 20% мањи него прошле године. Цијене карата веће су него лани, од два до шест еура у међународном и један до два еура у међуградском саобраћају.

Пословна секретарка херцегновске аутобсуке станице, Маја Пајевић сматра да је туристичка привреда уочи сезоне имала превисока очекивања, али да тренутни биланс није толико добар, јер се и шпиц помјерио за скоро цијели мјесец.

Ипак, повећање цијена карата у међународном саобраћају није утицало на одлуке туриста да посјетре Црну Гору овог љета, јер агенције обезбјеђују попусте.

– БиХ и Србија раде углавном ту агенцијску продају карата, што значи да путник има додатне категорије попуста, попут породичних, студентских, групних. Њима је неосјетно то повећање цијена и није могло утицати да буде лошија сезона – наводи она.

Лошији биланс него лани биљежи међуградски саобраћај, информише Пајевић.

– Црногорско приморје познато је по томе што велики број туриста долази из Русије и Украјине, а ове је сезоне осјетно да их нема. Ту су углавном људи који посјећују централну и јужну регију, тако да је међуградски саобраћај значајно у минусу, односно лоше послује баш зато што недостају ти путници – наводи она.

Као један од главних проблема са којима се суочавају сваке сезоне је гужва на црногорским путевима, што често узрокује кашњење и отказивање аутобуских линија.

– Од Радановића до Херцег Новога, Тиват, Котор, свакодневно имамо проблем да нам превозници отказују поласке, јер не могу да дођу и превоз обаве по реду вожње, што је за нас јако лоше, као и за туристе, којима не можемо објаснити да пут из Котора или Тивта траје више од два или три сата. Можда би било боље да се следеће сезоне више орјентишемо на рјешавање тих проблема – сматра Пајевић.

Најчешће касне превозници из централне Црне Горе, као из Тивта, Котора и Будве, али путници се углавном не жале јер се није дешавало да касне последњи поласци.

– Свакако нам то не иде у прилог, јер је тешко људима објаснити да се 45-50 километара прелази са два сата. То је нешто што не можемо да поправимо, нити можемо да утичемо или објаснимо путницима на адекватан начин каква је ситуација на нашим друмовима већ година. Требало би да се омогући а циркулација саобраћаја да се у неко догледно вријеме може стићи до жељене дестинације – истиче Пајевић.

Она сматра да је на биланс сезоне највише утицала инфлација, односно превисока повећања цијена, што је, како је казала, свакодневни коментар на аутобуској станици.

1 COMMENT

  1. Bez gradnje zaobilaznice ili autoputa, turizam u Herceg Novom će kroz koju sezonu u potpunosti kolabirati. Neviđena saobraćajna gužva u subotu 20. avgusta 2022. je bila dovoljna opomena, ali HN, Boka i CG nemaju rukovodioce sposobne da riješe ovaj problem. Za njih je užasna gužva samo pozitivan znak za uspjeh turističke sezone.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here