На 57. Херцегновском зимском ликовном салону излаже 39 умјетника

Свечано отварање 57. издања Херцегновског зимског ликовног салона, који је ове године окупио 39 умјетника, заказано је за 8. фебруар у галерији „Јосип Бепо Бенковић”.

Тема поставке најстарије ликовне манифестације у региону носи име „Живот је детаљ”, за које се одлучио селектор, доктор умјетности и архитектуре, Никола Марковић, прича за РТХН кустос Јасмина Житник.

Јасмина Житник, кустос галерије „Јосип Бепо Бенковић“

– Видљив је труд селектора да избором умјетника и радова представи пресјек кроз разне тенденције. У селекцији учествују, од професора на ликовним академијама до младих који граде сопствени израз. Теме су од апстракције до фигурације и концепта, од естетских проблема, до тема које се тичу статуса савременог друштва, као што је очита дехуманизација – објашњава она.

Радове ће представити како умјетници који су претходних година били дио Херцегновског зимског салона, тако и они који први пут излажу на овој ликовној смотри, која традиционално представља увод у Празник мимозе.

– У овој селекцији су нам се вратили са прошлог Салона Петар Хрануели и Ивана Живић, који су били награђени као веома квалитетни умјетници. Ту су и професори са ликовних академија као што су Бане Секулић, Ратко Одаловић, Драшко Драгаш. Али биће присутни и умјетници, који овдје први пут излажу, као што су Драган Бибин или Ђуро Лубарда, који је имао част да ове године први пут у животу учествује у селекцији Зимског ликовног салона – казала је Житник.

Један од учесника Зимског салона биће и жива легенса црногорске и свјетске ликовне сцене, Новљанин Војо Станић.

– На свој стоти јубиларни рођендан. Он је стара лига умјетника и лијепо је да се на овом салону појављује као живи и акутелни умјетник и да можемо вијдети његов рад – најавила је Житник.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here