„Море и залеђе“: Савинска дубрава, зелени драгуљ Херцег Новог

Савинска дубрава представља зелени драгуљ и „плућа града“, идеална је за боравак дјеце у природи, рекреацију и шетњу, али њену бујну вегетацију, осим промјене микроклиме, угрожава еколошка и урбанистича девастација.

О томе је, између осталог, са  предсједницом Еколошког друштва Боке Которске Оливером Допклестић разговарала Слађана Рашо у новом издању емисије „Море и залеђе“.

5 COMMENTS

  1. Na zalost gradjana Herceg Novog ,Savina je postala jedna zapustena dzungla i deponija raznoraznog smeca.Umjesto trim staza,biciklistickih staza,odmorista,kanti za amece itd itd ,cekamo da nam neko staro trulo drvo padne na glavu.Da.li neko uopste zna kako izgleda kultivisana suma,park suma ili samo prica o jesnoj zapustenoj sumi,opasnoj za povrede djece i odraslih zbog zqpustenih staza itdmitd

  2. Ako je Savina „zeleni dragulj“, zbog čega je dozvoljeno da bogataši prave hacijende sa vinogradima i bazenima za plivanje u području Savine???

  3. Da se pitam: razrovao bih sve postojeće puteve i prepustio šumu samu sebi. Ako se napravi asfaltni put i postave klupe – automobilisti i pušači će uništiti Savinsku dubravu. Apeli o čuvanju šume i ne bacanja otpadaka se mogu objesiti mački o rep. Dobro je i onako kako je.

  4. More donosi Novom više kiseonika nego listopadna Savinska dubrava. Kiseonik koji proizvodi dubrava vjetrovi raznesu komšiluku, pa oni više profitiraju od toga nego sam centar Novoga. Dubravu treba prepustiti samu sebi i paziti da stabla uz sam put ne ugroze prolaznike. Ako se donese odlika da Komunalci zavedu red motornim pilama – to će biti kraj dubrave! Ne mogu tu priučeni fizikalci uraditi ništa pametno osim što bi nekome spremili drvo za grijanje. Rekao mi je to LIČNO jedan viđeniji Novljanin koji nema problema sa grijanjem zimi. Vječito mu komunalci džabe donose odlično drvo za njegov kamin…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here