Мониторинг центар Водовода омогућио оперативнији рад, преко 1 270 позива грађана

Захваљујући новим сервисима и софтверу, предузеће Водовод и канализација Херцег Нови значајно је побољшало пословање и постигло ефикасност у динамици откривања и поправци кварова на мрежи. Увођењем Кол центра (Call ) 19966 унапређена је комуникација са потрошачима, тако да је од отварања прије три мјесеца, примљено преко 1 270 позива.

У Мониторинг центру за детекцију, који се налази у организационој јединици Водовода у Зеленици, постоји тачна евиденција кварова, по улицама, насељима, мјесним заједницама, врстама кварова, што даје бољи увид у стање мреже, оцијенио је директор предузећа Водовод и канализација Херцег Нови Боро Лучић.

Боро Лучић

-Одређују се врсте проблема по дијеловима града, у оквиру комуналих услуга које наше комунално предузеће нуди, тако да нам је Кол центар доста унапредио систем. Оно што нам је врло битно да је Кол центар, надлежан за отварање радних налога, отварају се моментално по добијању позива за квар. Надам се да ћемо увођењем нових сервиса, успјети још више да га унапредимо у наредном периоду. Само кроз електронско пословање, имамо све податке на једном мјесту. Убрзали смо процес рада, реакције по пријави, такође, смо добили  и могућност боље контроле и анализе система и чујем доста похвала на рад Кол центра. Кроз нови софтвер (програм)  у центру смо умрежили све радне јединице у предузећу, од финансија, магацина и све што може да буде укључено у поправку једног квара и можемо да имамо увид евиденције, утрошеног материјала и радних сати, што даје могућности које нисмо раније, имали. Сада је сакупљена документација и све умрежено у једaн систем. Сви отворени радни налози су и затворени.

Екипе водоводне и канализационе мреже раде у двије смјене, у неколико група и великим трудом запослених успјели смо да завршимо у минималном року .

Дигитализована је и комплетна документација и архива. Новим софтвером повећала се комуникација и наплата. Сада имамо кроз софтвер и џи пи ес (gps) бољи  увид и могућност да  се систем одржава што оперативније, оцијенио је Лучић.

Он додаје да цијели систем који је усвојен у претходних пар мјесеци, довео је и до смањења трошкова. И потрошња  горива је 50 одсто мања, у односу на исти период прошле године.

Руководилац Службе за мјерење детекције Госпава Миловић, осврнула се на циљеве и резултате Мониторинг центра:

Госпава Миловић

– Мониторинг центар постоји пар мјесеци. Основни циљ је правилна расподјела воде и редовно водоснабдијевање. Поред детакције кварова, бавимо се и мјерењем протока, притиска. Имамо добру сарадњу са великим потрошачима да им обезбиједимо редовно водоснабдијевање. Новим софтвером је омогућен надзор над потрошњом воде у свим подручјима Општине. Пратимо потрошњу резервоара и њихов ниво и у сваком моменту смо упућени у неки проблем ако се деси. Тренутно је најкритичније снабдијевање  на ривијери, због великих потрошача, који троше велике количине воде. С обзиром да велику потрошњу воде, до сада није било проблема у водоснабдијевању осим кварова који су били на Подима и Топлој три у височијим зонама. Углавном, због дотрајалиости долази до пуцања на цјевоводима, навела је Миловић.

У предузећу Водовод и канализација је набављена савремена опрема за детекцију у циљу смањења губитака на мрежи:

– Имамо, већ неколико година, опрему и сада смо добили и нову, којом можемо да детектујемо кварове који нису видљиви и нове апарате за контролу притиска и програм који контролише велике потрошаче као што су хотели, ризорт Портонови и друге субјекте, објашњава Миловић.

Техничар Служе за мјерење детекције Жарко Познановић истиче да у Центру за мониторинг, надзиру и пратe комплетан систем водоснабдијевања у Општини Херцег Нови:

Жарко Познановић

– Користимо телеметрију, гдје константно имамо увид у стање и ниво у резервоарима, као и потрошњу и пуњење резервоара. Имамо програм еко кинг чије уређаје користимо за мјерење потрошње великих потрошача, као што су хотели на ривијери. Користимо ексел програм, правимо табеле и вршимо евиденцију података и притиске на цјевоводу на цијелој мрежи, а користимо и мапе које смо тако програмирали,  да можемо да обављамо евиденцију кварова и мјерних мјеста у циљу прикупљања података и релевантнијег праћења стања водоснабдијевања на терену, образложио је Познановић.

Он додаје да се управо, на овакав начин кроз Мониторинг центар, практичније и брже долази до информација, ефикасније откалања квар и излази у сусрет потрошачима.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here