Молитвом Богородици преображавајмо мржњу у љубав, пригрлимо сваког човјека без обзира на вјеру и нацију

Поводом обиљежавања великог празника – Успења пресвете Богородице и храмовске славе, у манастиру Савина је свету архијерејску литургију служио патријарх Спрске православне цркве Порфирије, уз саслужење митрополита Црногорско приморског Јоаникија, архијереја и свештенства.

Свети Сава и Стефан архиђакон два су камена вјере, којима молитва испуњава човјеково срце, ум и биће љепотом, радошћу, љубаљу, миром и свиме што чини дар Светог духа, казао је у бесједи патријарх српски Порфирије.

– Православна вјера, баш због предвиђеног предвјечним планом лика, профила овог аграда и овга мјеста, јесте уобличила све оно што у овом граду и мјесту постоји. Православма., јевађнељска вјера је вјера наших отаца. Уобличила је све оно што ми као словесни и духовни народ јесмо – казао је он.

Пресвета је Богородица преко свог омофора, као преко моста, спаја јаз између овог свијета и царства Божијег, прича Порфирије.

– Љубав Богородичина јесте наша смјелост, њена молитва открива да је љубав та која је одлучујућа за наше мјесто пред лицем Божијим – казао је он.

Како је казао, као што се служи Богу, треба подједнако служити и својим ближњима, пригрлити их без обзира на вјеру и нацију, а мржњу преображавати молитвом Богородици.

– Преображавајући себе, преображаваће се и наша околина, а онда и читав свијет. Нека сте благословени у граду Светога Стефана и Светог Саве, свих светих. Нека вам Господ подари мир, радост и љубав и јединство, али у добру и вјери, љепоти и радости, а не јединство које нас одваја од Бога. Тако јединствени загрлимо и загрлите свакога ко долази у овај град без обзира како се Богу моли и ком народу припада. Загрлите све, јер само тако ћете осјетити загрљај пресвете Богородице, само тако ће њен омофор бити мост који вас води из овога свијета у Царство божије.

Митрополит Црногорско приморски Јоаникије честитао је празник Успења пресвете Богородице али и јубилеј 640 година од оснивања Херцег Новог.

– Велики је празник али и велики дан јер обиљежавамо јубилеј и сјећамо се његовог благочестивог оснивача који је овај град посветио Светом Стефану и тиме назначио његову духовну основу. Овај град је богат понајвише духовношћу, светињама, историјом, ово је град великих личности – Његоша и Андрића, Сима Матавуља, и многих других који су овдје рођени и који су изабрали овај град да у њега долазе и у њему настане, казао је митрополит Јоаникије.

У спомен на долазак у Херцег Нови и велики јубилеј нашег града, митрополит Јоаникије је патријарху Порфирију уручио икону Светог Стефана, заштитника градa, који у рукама држи град Херцег Нови, дјело Ивана Зечевића из Херцег Новог. Игуман манастира Савина Макарије, захвалио се патријарху на доласку и уручио икону Богородице.

Услиједила је света причест, а потом и ломљење славског колача, а након литургије приређен je и културно умјетнички програм у којем учествују Марија Видаковић, Славко Пeрошевић, Дјечији хор „Цвркутићи“, Школа рецитовања „Прeподобна Касија Константинопољска“, КУД Игало, као и солисти Симеона Пантелић, Даница Јовановић, Моника Прелевић и Лена Јакшић, који заједно пјевају пјесму „Ђедо“.

Данас од 18 часова биће служена Вечерња са традиционалном литијом око храма и изношењем чудотворне иконе пресвете Богородице, а од 20:30 биће организoвано представљање изабраних дијела блаженопочившег митрополита Амфилохија.

Свечана академија у част 640 годишњице од оснивања Херцег Новог, биће одржана 29. августа од 19:30 часова на Канли кули, након чега ће услиједити програм “Ђедов сабор – Од Дунава до мора сињега”, посвећен успомени на митрополита Амфилохија, који ће отворити Његова Светост патријарх Порфирије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here