МОЈДЕЖ – НАЈВЕЋЕ УЛАГАЊЕ У ПУТНУ ИНФРАСТРУКТУРУ

Мјесна заједница Мојдеж је захваљујући јединственом положају туристички валоризовано мјесто у залеђу, а броји осамдесетак домаћинстава.

Према ријечима предсједника МЗ Мојдеж Петра Поробића у посљедње вријеме се доста улаже у путну инфраструктуру. За сада је Мојдеж повезан са Суторином, а Општина Херцег Нови је инвестирала у изградњу пута, који је обухвата двије дионице.

-Укупна дужина је 1,1 километар, остало је да се у наредним данима повеже још стотињак метара. Прва дионица од 600 метара износила је 30 хиљада за асфалтни дио, док су проширење пута и подлоге износиле око 45 хиљада еура. За други дионицу од 500 метара издвојена је готово иста сума.  За наредну годину планирамо повезивање Ратишевине и Сушћепана, казао је он.

Када је ријеч о повезаности аутобуског саобраћаја, тренутно је задовољавајући, након проблема усклађености превоза и часова, навео је Поробић.

-Мојдеж и Ратишевина имају око 40 ђака, који због оштећења Подручног одјељења школе Дашо Павичић у Мојдежу, уче на Топлој. У Мјесној заједници одржавају двориште Подручне школе, која је  санирана након покретања клизишта у фебруару 2004. године, а покренуте су и иницијативе да се овај објекат стави у функцију и да се обнови настава, рекао је Поробић.

Један од већих проблема становника Мојдежа је хидротехнички тунел Поткоп, који због подземних и површинских вода потока Пресјека, постаје бујични током обилних падавина.

-Радници су напустили градилиште, јер чим очисте урушено, дође до новог обрушавања.  Наставак радова директно је условљен истражним радовима и израдом пројекта. Клизиште у Мојдежу које се покренуло у фебруару 2004. године направило је огромну штету на инфраструктури и имовини мјештана, наводи он.

Како је додао проблем је и водоснабдијевање.

-Само дио Мојдежа има градску воду. Надамо се да ћемо сљедеће године успјети макар једном дијелу домаћинстава да ријешимо тај проблем и прикључимо их на градски систем водоснабдијевања, а то би једним дијелом могло директно да се уради са филтер станице у Мојдежу, казао је Поробић.

У МЗ Мојдеж планирају више пројеката за наредну годину. Поред путне инфраструктуре, у плану је и појачавање електричне енергије на трафо станицама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here