Млади новски дебатери ускоро на такмичењу на Родосу

Чланови Дебатног клуба СМШ „Иван Горан Ковачић“ путују на Родос гдје ће од 26. до 29. јуна учествовати на Трећем европском омладинском фестивалу ILARP. Покровитељ је Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови.

Након фестивала у Италији и Финској, шест ученика из херцегновске средње школе ће се опробати у посебној врсти дебате у Грчкој, казао је проф. Гојко Ђурђевић, ментор младих дебатера.

-Пројекат се одвија под покровитељством ЕУ, а ми учествујемо на иницијативу општинског Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу. На првом фестивалу у Италији учествовала су два дебатера, у Финској смо већ наступили са пет, а ове године на Родос иде шест учесника. Ријеч је о дебати која је између формалног облика дебате гдје се тачко зна кад, како и колико ко дебатује и глуме. Који је наш задатак и улога знаћемо вече пред LARP. Оно што нам је познато је да ћемо бити витезови, спремићемо костиме, а наш задатак је да кроз вјештине преговарања што боље пласирамо и прогурамо идеје и информације, боље од осталих, а сваки учесник појединачно наступа. Тако се боримо за титулу великог мајстора, вође витезова, који је побједник, казао је Ђурђевић.

Како објашњава, посебне припреме нису могуће јер не знају тему, али оне основне које чине доброг дебатера су одрађене.

-То је активно слушање јер да бисте могли дебатовати морате „ући у ципеле“ онога који говори, затим вјештине преговарања, брзог, јасног, кратког, од пет до осам минута, послије тога нема више приче. Главни дио такмичења – LARP одвија се од ујутро до увече, током једног дана, а следећег добијамо резултате, казао је проф. Ђурђевић.
Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу покровитељ је одласка новских дебатера у Грчку, што им представља част и задовољство казао је секретар Василије Ћуковић.

-Основни мотив био је да омладини Херцег Новог омогућимо једнаке услове као осталима. Квалитет који доноси пројекат ЕУ ће добро утицати на нашу омладину и приближити им одређене идеје, важна је такође размјена знања, дружење…. Све су то разлози због којих смо дио овог пројекта. Програм је започео у октобру 2019. и било је планирано да заврши у августу 2021., али је продужен због знатног одлагања услијед короне. Након Грчке остаје гостовање у Босни и Херцеговини, али и Херцег Новом, који ће такође бити домаћин, казао је секретар Ћуковић. Тим младих дебатера чине Лука Глушац, Ана Ранђеловић, Ксенија Боснић, Јована Јанчић, Андреј Воучко и Ања Гушић, која је истакла, у име цијелог тима, да са нестрпљењем ишчекују одлазак на такмичење.

-Узбуђени смо и заиста једва чекамо да осјетимо то ново искуство. Мени је први пут да учествујем на таквој дебати, ово нам је први пут да путујемо на такмичење. Већ знамо какав нам је смјештај, шта нас све очекује и заиста се радујемо и надамо да ћемо се добро показати и проћи даље. Дебата је одлична прилика да научимо како преговарати и борити се за своје мишљење, усавршавамо и енглески јер дебатујемо на том језику, казала је Ања која је дебату бирала као изборни предмет у другој години гимназије.

Дебатни клуб СМШ „Иван Горан Ковачић“ постоји већ 22 године, а под менторством проф. Гојка Ђурђевића до сада су остварили низ врхунских резултата на европском нивоу, освајајући највиша признања и доносећи чак и титулу најбоље школе са такмичења у Москви. Треба нагласити да су млади новски дебатери имали јаку конкуренцију не само међу својим вршњацима из Европе већ и међу студентима који такође учествују на оваквим такмичењима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here