Валоризација Старог града кроз санацију Потковичасте куле и бастиона Светог Јеронима

Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови у сарадњи са Министарством културе и медија ради на изради конзерваторског пројекта као предуслов за реконструкцију Потковичасте куле.

Локална управа је 2018. године аплицирала код ресорног Министарства са два пројекта: израда конзерваторског пројекта за Потковичасту кулу и чишћење и адаптација бастиона Светог Јеронима, на којем је данас павиљон Трновац, односно Градска музика. Ове године за оба пројекта одобрено је око 50 хиљада еура, а остало ће бити обезбјеђено из општинског буџета.

Потковичасту кулу и бастион Светог Јеронима обишли су предсједник Општине Стеван Катић, потпредсједник Мирко Мустур, секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, секретар за комуналне дјелатности Василије Сеферовић и архитекта и конзерватор Срђан Марловић.

Потковичаста кула затворена је од 1986. године, а има изузетан потенцијал, који до сада није био искоришћен, казао је предсједник Катић.

– Данашњи обилазак почетак је иницијативе да се у наредном периоду што прије валоризују културно-историјски споменици, како би туристима понудили неку нову пјешачку туру, како би мало боље сагледали Стари град и зидине Херцег Новог – наводи он.

Пројекат који укључује археолошка истраживања и конзерваторски дио посла, како објашњава Катић.

Предсједник Општине, Стеван Катић

– Усвојена су и одређена рјешења амбијенталне расвјете, па ће кроз мјесец или два тај дио посла бити окончан, како би град био освјетљен на прави начин, што је недостајало да истакнемо сваки детаљ наших тврђава и Старог града – казао је Катић.

Након израде конзерваторског пројекта и адаптације простор ће бити приведен намјени, наводи секретарка Замбелић Пиштало.

Секретарка за културу и образовање, Замбелић Пиштало

– На тај начин ће Канли кула, преко пролаза бити повезана са Потковичастом, одакле се може доћи до Трга Белависта и даље Скалама Марка Војновића до тврђаве Форте Маре. Циљ је да се коначно ураде одређене интервенције у зони Старог града, како би Новљани били свјесни оног потенцијала којим располажу, а који је у претходном периоду, морам да кажем, био занемарен – објашњава она.

До сада су значајне активности на пројекту завршене, кула је очишћена, урађена је геоподлога за израду пројекта, завршен је статички прорачун, а у наредном периоду биће постављене и двије сонде.

У Секретаријату за културу и образовање очекују да ће пројекат бити окончан до краја године и послат Управи за заштиту културних добара на давање сагласности.

Замбелић Пиштало наводи да ће археолошки надзор обављати Радмила и Ђорђе Ћапин, јер постоји могућност наиласка на одређене артефакте.

Архитекта и конзерватор, Срђан Марловић објашњава да се Потковичаста кула налази на статички најсигурнијем дијелу града.

Архитекта и конзерватор, Срђан Марловић

– Њена структура је таква каква је, рађена је гашеним кречом који је одрадио своје, цијела зидна маса је калцификована и на неки начин поново је претворена у стијену – објашњава он.

Са друге стране Бастион се налази на историјском клизишту, гдје је градња забрањена још у вријеме Млетачке републике.

– Интервенција ту треба да буде конципирана тако да се бавимо статичком санацијом, док се на простору куле морамо више позабавити вађењем шута – сматра Марловић.

Како је појаснио, утврђење је кроз историју ојачавано насипањем шута, како би отпорност на артиљеријске нападе била већа. То је насљеђена ситуација. Кула крије око 10 метара неистраженог простора.

Марловић објашњава да је потребно сагледати читав простор од Потковичасте до Канли куле, коме је такође потребно уређење, јер Херцег Нови је једна фортификациона монолитна цјелина коју, уз ова два, чине и остала утврђења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here