Млади књижевни ствараоци Херцег Новог представили се поезијом и кратким причама

У пуном фоајеу дворане Парк синоћ је одржано 16. књижевно такмичарско вече треће сезоне највећег књижевног такмичења за дјецу и младе књижевне ствараоце – таленте од 10 до 18 година у организацији Интернационалне културне асоцијације ИКА. Изузетни млади књижевни таленти представили су се својим ауторским пјесмама и кратким причама и одушевили бројну публику.

Предсједник жирија такмичења младих стваралаца, књижевник Вељко Вељовић, казао је да захваљујући доброј сарадњи са Секретаријатом за културу и образовање Општине Херцег Нови већ трећу годину организују такмичење за дјецу и младе књижевне ствараоце.

-Дјеца су се представила са својим ауторским пјесмама и кратким причама и то је оно што је новина на културној црногорској сцени. Већ деценијама дјеца имају такмичења на којима рецитују пјесме различитих писаца. Ми смо жељели да то промијенимо и да представе своје стваралаштво. На тај начин они развијају машту, креативност и стварају нову литерарну вриједност, казао је Вељовић.

Циљ им је, како је истакао, да дјецу стимулишу и мотивишу, а манифестација од оснивања окупља велики број дјеце.

-Ово је једна лијепа манифестација којом афирмишему дјецу и младе. Можемо се похвалити чињеницом да смо за двије године имали преко 1 200 пријављене дјеце из 25 црногорских општина. То је импозантан број дјеце која су нови литерарни књижевни ствараоци Црне Горе. Овај нас податак и охрабрује да ми у Црној Гори имамо природно интелигентну дјецу коју треба правилно усмјеравати да се додатно образују и сутра буду прави репрезенти државе.

Вељовић је казао и да је ИКА највећа асоцијација у Црној Гори која има преко 100 младих чланова узраста до 18 година.

-Њих троје који су освојили прва мјеста по категоријама, по аутоматизму, постају чланови младих Интернационалне културне асоцијације. Прије пар мјесеци први пут смо у неколико општина урадили и зборнике младих талената.  У сарадњи са Секретаријатом за културу и образовање Општине Херцег Нови публиковали смо и први зборник „Пјесме и приче са скалина“ гдје је обиједињено 60 радова младих књижевних стваралаца, подсјетио је Вељовић.

Прво мјесто за узраст од 14 до 18 година у писању поезије освојио је Вук Јаничић, друго мјесто у тој категорији припало је Крстини Томашевић, а треће мјесто Мирјани Павићевић. Сво троје су ученици ОШ „Милан Вуковић“.

Прво мјесто међу младим поетама узраста од 10 до 13 година освојила је Ана Ожеговић из ОШ „Илија Кишић“,  друго мјесто у истој категорији Михаела Биговић из ОШ „Милан Вуковић“, а треће мјесто ученица исте школе Миа Шапић.

По одлуци жирија прво мјесто у категорији кратка прича освојио је Алекса Радуловић из ОШ „Илија Кишић“,  друго мјесто припало је Милици Виторовић из СМШ „Иван Горан Ковачић“, а треће мјесто Тодору Бутилији из ОШ „Илија Кишић“.

Као најбољи интерпретатор награђена је Милица Виторовић, ученица СМШ „Иван Горан Ковачић“. Они ће представљати општину Херцег Нови на финалним вечерима такмичења за дјецу и младе књижевне ствараоце.

Учеснике и публику је у име Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови поздравила Олга Пејовић, а бурне аплаузе измамио је млади талентовани Вук Јаничић музичком изведбом не гитари.

И овим такмичењем је Интернационална културна асоцијација ИКА показала да на изузетно озбиљан и професионалан начин афирмише и подстиче младе књижевне таленте широм Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here