Мјештани не желе базну станицу на Сушћепану

Мјештани Сушћепана противе се планираној изградњи базне станице 5Г мреже у том селу. Тим поводом одржан је и збор грађана, са којег је послата врло оштра и јасна порука да су „спремни животима да бране постављање оваквог објекта у близини кућа“.

Према ријечима предсједнице Мјесне заједнице Ратишевина-Сушћепан Зорице Мијајловић, планирано је да базна станица буде изграђена у близини кућа што је супротно Елаборату.

-Свима нам је познато колики је утицај зрачења 5Г мреже. У Елаборату је наведено да на 400 метара у близини куће није предвиђено постављање базне станице. Прва кућа се налази на 37 метара од предвиђене локације. У елаборату је наведено и да радници који одржавају базну станицу не смију да проведу више од шест минута у раду. Са збора је послата врло оштра и јасна порука да су мјештани животима спремни да бране  постављање базне станице.

Према ријечима Мијајловић биће одржан и састанак са надлежнима у Општини, а заказана је и јавна расправа о Елаборату процјене утицаја постављања 5Г базне станице на животну средину.

-У наредних дан, два заказаћемо састанак са начелницима за урбанизам и заштиту животне средине. Јавна расправа биће одржана 18. марта у великој Сали Општине и позивам све мјештане Ратишевине, Сушћепана, Гомиле, Требесина да се одазову у што већем броју, казала је Мијајловић.

Сушћепан је једно од најнасељенијих села, подсјећа Мијајловић и додаје да су јединствени у овој одлуци.

-Ми очекујемо да ћемо добити подршку Општине, јер би постављање имало катастрофалне последице не само за становнике Сушћепана него и околних насеља. Заиста мислимо да до тога неће доћи, казала је Мијајловић.

Петицију због планиране изградње базне станице потписало је 112 мјештана, а подршку имају и од власника викенд станова и кућа на овом подручју. Редакција РТХН покушаће да ступи у контакт са надлежнима који су задужени за рјешавање овог питања.

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here