Митрополит Јоаникије : Литије су свједочанство вјере

У сусрет празнику Васкресења Христовог, митрополит црногорско приморски Јоаникије синоћ је у препуном фоајеу дворане Парк одржао предавање о духовном значају литија у Црној Гори.

Предавању су присуствовали потпредсједник Општине, Мирко Мустур, предсједник Скупштине Општине Херцег Нови, Иван Отовић, конзул Републике Србије у Црној Гори, Мићо Роговић, свештеници Топаљско-херцегновске епархије и бројни грађани.

Литије су прије свега богослужбени елемент, основни, свештени и неодвојив чин сваког богослужења, рекао је митрополит Јоаникије.

-Када говоримо о литијама морамо рећи прије свега да су оне установа богослужбена, црквена од најранијих времена. Можемо их везати за Христов улазак у Јерусалим. Можемо их везати и даље за излазак Јевреја из Египта и за многе друге догађаје у историји, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је рекао и да су литије симбол заједништва и духовне снаге. Оне подсјећају  вјернике на важност вјере и пружају наду и утјеху у тешким временима. Литије су вјековна традиција која дубоко повезује људе и пружа им духовну подршку. Оне су дио духовне баштине Црне Горе од најстаријих времена, а посебно су изражене у празничним данима Спасовдана и Ђурђевдана, али и  других слава током прољећа, љета и јесени. Литија је прилика да вјерници заједно прославе вјеру и благослове заједницу. Кроз молитву, пјевање и дељење радости, људи показују своју посвећеност Богу.

-Иако је наша вјера препуна тајни Божијих, она се свједочи јавно и јавно проповиједа. Наша свештеничка служба је јавна служба. Ми не кријемо ништа „осим свете тајне исповијести, да би се човјек лакше отворио, мада је некада у древној Цркви и исповијест била јавна, рекао је он.

У срцу Црне Горе, литије су постале  више од вјерског обичаја – постале су свједочанство вјере и духовне снаге народа. Након што је протумачио богослужбени и литургијски смисао свештених литија, митрополит се осврнуо на духовни значај литија у Црној Гори, подсјетивши на читаву хронологију догађаја која је претходила  литијама за одбрану светиња.

-Кава је то сила божја имали смо сви осјећај да заиста Свети Сава и Свети Василије и свеци наши предводе литије и наши преци да су се укључили. Покренуло се и небо и земља, такав осјећај, величанствен и то је тај духовни смисао литија. Оне су један феномен и за наше очи, кад видимо ове слике и ове сцене, али замислите шта је оно што не видимо шта покреће тај народ. Колико се ту народ објединио, колико се охрабрио, коју је снагу он некако обновио у својој души, у своме бићу, како се сјединио са својом црквом. Ми смо то имали у нашој историји, па смо одлутали од наших цркви и од наших светиња док је било комунистичко вријеме. Ово је неки талас обнове духовне који је наш просто као из Горског вијенца, као  да Свети Сава прави жички сабор,  такав је неки осјећај био и тако је заиста то негдје у дубоком доживљају нашем било, рекао је митрополит.

Док се народ креће улицама, молитве постају моћније, а вјера јача. Литије су прилика да се ода почаст светитељу, али и да се изрази нада и захвалност за све што је примљено.

-Никад љепше лице нашег народи нисам видео него на литијама. Просто се народ ослободио, растеретио, раскинуо те окове, разбио те лажи, стресао са себе све то И то је било једно огромно охрабрење, нарочито та посљедња литија у Подгорици Било је по свим процјенама око 120.000 људи. Није се то више могло  сакрити. 120.000 људи на литији у Подгорици у малој Црној Гори! Па, никада мала Црна Гора није видјела такав скуп. То су  јединствени протести. Била је једна амбасадорка на улици у Подгорици и гледала је цијелу литију из неког прикрајка и прокоментарисала “Величанствено и страшно”. Видјели су да је то неки феномен, рекао је  митрополит Јоаникије.

Литије су пратили нестварни догађаји и невјероватне приче о којима је митрополит Јоаникије синоћ говорио.

-Дјевојчица од 4 године пјешачи на свакој литији по 20 километара. То је невјероватно. И не умара се дијете. То су чудесне ствари. каква је то била енергија. Старац од 99 година из Плава, крепак старац носи тробојку испред народа. Са њим иде његов комшија од 75 година са штакама, али иде. На Богојављање од Отиловића, од манастира Дубочице, старац од преко 7о година, Драган Гачевић, иде бос. На путу није било снијега, али је био лед… јануар мјесец, Богојављање, најхладнији дан у години, а он иде бос од Дубочице до Цркве Св. Петке у Пљевљима, 12 километара Казао је митрополит Јоаникије.

Било је много таквих примјера невјероватне снаге, енергије и воље.

– Идемо у овој великој литији часнога поста према празнику Христове побједе као што смо овдје ове литије закључили, до Христове побједе, значи оне нијесу стале, јер Христова побједа, то је васкресење, али ми треба да постанемо учесници и причасници његове побједе, његовог вакресења и његове вјечне славе, рекао је митрополит Јоаникије.

У Манастиру Савина митрополит Црногорско приморски Јоаникије јутрос је служио свету архијерејску литургију.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here