Минић: Зелена транзиција је наша будућност

Парламентарни избори 2023.

Црна Гора мора постати дио Европског зеленог договора, нове стратегије ЕУ за раст која се темељи на модерној, учинковитој и конкурентној привреди. Циљ договора је да се у Европи постигне климатска неутралност до 2050. године, те се државама савјетују мјере како да изведу реформе за зелену транзицију.

„ХРАБРО се броји“ јасно каже: „Зелена транзиција је наша будућност“ и на овим изборима желимо да се обавежемо да ћемо упоредо са реформама које нас воде у чланство ЕУ радити и на реформама које су неопходне да би се обавила зелена транзиција. Будућа влада мора обезбиједити додатне едукације за све потребне поступке које треба да се науче како би могли да се примјењују не само на државном, него и на локалном нивоу, поручила је кандидаткиња за посланицу са листе „Храбро се броји“, Валентина Минић.

Европска комисија помаже националним властима у осмишљавању и извођењу реформи које подржавају њихове климатске амбиције. Наша држава мора да искористи савјетовање на тему климатских стратегија и акцијских планова, те морамо обезбиједити подршку за коришћење земљишта и газдовање шумама, укључујући урбано планирање, паметне градове, те рачуноводство и попис шума. Важно нам је да се укључимо у токове ЕУ како бисмо се боље заштитили од поплава и ерозија. Потребно је да наша држава донесе законе који ће омогућити регулаторне оквире који фаворизују обновљиву енергију. Ми можемо већ данас да почнемо са улагањима у енергетску учинковитост зграда, те да дефинишемо политике одрживог промета и алтернативних горива, те да јачамо промет на унутрашњим пловним путевима и жељезничким пругама.

Све државе чланице ЕУ и оне које то желе постати морају доприносити зеленој транзицији. Међутим, размјере изазова нису исте за све и зато морамо тијесно сарађивати са Европском комисијом која  помаже државама у предузимању мјера и конкретних корака за осигурање подршке регијама и секторима који ће највише бити изложени транзицији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here