МИЛОШ БОГДАНОВИЋ ПУТОВАО „СТОПАМА НАШИХ ПРЕДАКА“

106

Милош Богдановић, ученик седмог разреда ОШ „Илија Кишић“, недавно се вратио са радно-образовне акције „Стопама наших предака“ током које је двије недеље боравио на Крфу.

У оквиру девете генерације најбољих ученика Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, њих 70 се упутило крајем августа на Крф, а Милош је био једини представник Црне Горе који је у категорији основних школа освојио ово престижно признање.

-За себе сматрам да нисам најбољи. По благослову нашег блаженопочившег митрополита Амфилохија и тета Радмиле Мишев, написао сам писмо „Моја отаџбина“ и освојио прво мјесто на међународном конкурсу. Тако сам и отишао на Крф, али и даље себе не сматрам најбољим, казао је скромно Милош.

Са посебном пажњом обилазили сукултурно – историјске споменике, острво Видо, Плаву гробницу, музеј Српска кућа и у сваком дијелу научили још једну важну лекцију.

-Утисци са путовања су беспрекорни и немогуће их је описати ријечима. Баш је било лијепо. Водили су нас Димитрије Стикић и Владо Радовић. Све што смо обишли било је предивно, а посебан утисак на мене је оставила посјета Плавој гробници. У тренутку када смо пјевали химну, море се умирило, било је потпуно мирно, без таласа, као да су нас сви ти регрути и војници слушали. Тај утисак ћу памтити заувијек, испричао нам је Милош.

Током трајања пројекта дјеца су смјештена у дјечијем кампу гдје су за њих приређене радионице, историјски биоскоп, музичке и позоришне вечери, спортске активности, квизови, али и рецитаторске радионице на којима је Милош, без потешкоће, био најбољи. Било је доста времена за купање на најљепшим плажама Крфа.

-Стекао сам много нових пријатеља, размјенили смо бројеве телефона и сада се чујемо скоро сваки дан. Било је времена за дружење и боље упознавање, истиче Милош и открива да ће и наредне године са овом дружином опет „Стопама наших предака“.

-По повратку кући написао сам писмо „Светосавском звонцу“ и господину Димитрију Стикићу. Добио сам одговор да сам постао стални члан крфске дружине и да ћу највјероватније и следећих година ићи са њима, испричао је Милош.

Образовну екскурзију „Стопама наших предака“ организује православни дјечји часопис ”Светосавско звонце”, чији је издавач Свети архијерејски синод СПЦ, а од 2012. године када су започета ова нагарадна путовања, на њима је учествовало преко 500 дјеце.

Фото: Светосавско звонце/фб

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here