Миливој Дукић је први црногорски учесник Олимпијских игара у Паризу

ILCA 7 Mens World Championship 2024

Црногорски једриличар, Новљанин Миливој Дукић обезбједио је визу за Олимпијске игре у Паризу, пошто је Свјетски шампионат у аустралијском граду Аделаиду завршио на 21. мјесту. Други црногорски представник, Тивћанин Илија Марковић заузео је одличну 39. позицију.

Дукић се уочи последњег дана налазио на 21. месту, већ је имао визу за Олимпијске игре у рукама, јер је у конкуренцији једриличара који нису обезбедили место у Паризу на Светском првенству у Хагу, био најбоље пласирани такмичар.

Последњег дана такмичења, на програму је била још једна регата, али није било стабилног вјетра за једрење, саопштено је из Једриличарског савеза Црне Горе.

ILCA 7 Mens World Championship 2024

Далеко најмлађег учесника златне групе финалне серије, Илија Марковића само пар позиција дјелило је од оне која води на Олимпијске игре. На основу правила Међународног олимпијског комитета и Светске једриличарске федерације, на Играма може да учествује само један једриличар из сваке државе.

Како је истакао селектор једриличарске репрезентације, Илко Клакор, Свјетско првенство је завршено с великим успјехом.

– Изузетно сам задовољан постигнутим циљем одласка на Олимпијске игре. Такође, желим честитати Миливоју Дукићу на избореној визи за Олимпијске игре и упутити им обојици честитке на преданом раду и великом успјеху за црногорски олимпијски спорт. Посебно ме радује изванредан резултат Марковића, који ће сигурно постати насљедник и осигурати представљање Црне Горе у једрењу на будућим Олимпијадама. Сада предстоји велики рад за постизање што бољег пласмана, а желим и да Миливој освоји једну од медаља – поручио је Клакор из Аделаида.

Треба нагласити да је Црна Гора имала два једриличара у златној групи финалне серије, што је пошло за руком само свјетским силама. Миливој Дукић је три пута учествовао на Играма, а сада је стигао до четврте визе у каријери. Када је Илија Марковић у питању, дилема је једино – када ће добити прилику да дебитује на Олимпијским играма, јер је кристално јасно да је свијетла будућност, не само црногорског, него и светског једрења.

Остаје нам да једриличарима из Црне Горе пожелимо добар вјетар и много успјеха током године која је тек почела, а извјесно да их очекује изазовна година. Слиједе Олимпијске игре, следе велика међународна такмичења, а једриличари из Црне Горе су научени и имају став, да увек могу боље и више. Зато су и стигли до Париза!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here