Пуштен у пробни рад секундарни канализациони колектор Зеленика-Кути

Секундарни канализациони колектор Зеленика-Кутско поље, на релацији од главног канализационог колектора, који је положен у трупу магистрале до Опачице, пуштен је јуче у пробни рад, саопштено је из предузећа Водовод и канализација.

Радови на колектору изведени су фазно. Полагање првог дијела цјевовода је завршено 2019. године, док је друга грађевинска фаза завршена 2023.

Секундарни колектор се састоји из два крака. Крак А се простире од магистралног пута до изворишта Опачица, а чине га гравитациони цјевовод дужине 1062 метара и потисни, који је дугачак 180 метара. Крак Б се простире од Џоровог моста до раскрснице за Горње куте у дужини од 425 метара.

Посљедња фаза радова завршена је 30. јануара, а састојала се из електомонтерских радова, монтаже два пумпна агрегата снаге од по три коловата у постојећу комору.

Изградњу потисног цјевовода и електромашинско опремање извела је оператива ДОО предузећа Водовод и канализација Херцег Нови.

Након спајања пумпи на електронапонску мрежу колектор дужине 1500 метара, стекли су се услови да се на канализациону мрежу прикључе сви објекти који гравитирају новој траси, што ће значајно допринијети здравијој животној средини и санитарној заштити изворишта Опачице, као најважнијег водног ресусра у нашој општини.

Из херцегновског Водовода моле грађане, чији објекти гравитирају траси новог колектора, да се у најскоријем периоду јаве предузећу како би се извршило њихово прикључење.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here