Микијељ: Нови трајект пловиће под називом „30. август“

Трајект “Призна”, који је Морско добро купило у Хрватској је у Зеленици и данас очекује исписницу са хрватске заставе након чега ће комплетирати документацију брода под црногорском заставом.

-Трајект је коштао 569.000 еура и капацитета је до 60 путничких возила, што је заједно са капацитетом трајекта „Василије“ до 20 возила, сасвим довољно за несметано функционисање трајектне линије у наредном мјесецу, казао је директор ЈП Морско добро, Младен Микијељ, у „Бојама јутра“ на ТВ Вијести.

Он је казао да је неистинита вијест да је брод стављен ван функције зато што је трехнички неисправан.

-Брод је ремонтован, редовно сервисиран у протеклих 20 година, технички исправан, потпуно реконструисан прије двије године. Брод има четири мотора, трећа лажна вијест је да трајект не може да пристане јер рампе на „Призни“ не одговарају пристаништима у Каменарима и Лепетанима и да због тога није у функцији. Брод је тренутно у Зеленици јер још није регистрован, казао је Микијељ.

Он је рекао да ће трајект отплатити самог себе за два мјесеца, а да на тржишту тренутно нема боље понуде.

Нови трајект ће носити име “30. август” алудирајући на датум избора  2020. године. 

Микијељ је рекао и да је трајект потпуно спреман за обављање превоза.

-Тај брод је већ технички прегледан, има своју категоризацију, по којој испуњава услове за одвијање трајектне линије на релацији Каменари – Лепетане, рекао је Микијељ.

Увјерен је да ће у четвртак, “уколико не буде опструкција од стране МКИ”, брод почети са радом.

Остатак флоте, вјерује, набавиће на тржишту Грчке или Турске.

-Ми ћемо кроз годину знати стварне приходе на трајектној линији, а најпесимистичније анализе нам потврђују да ћемо моћи кроз период од двије и по године вратити комплетну инвестицију, рекао је директор ЈП „Морско добро“.

Он је казао да је на скупштинском одбору покренута заједничка иницијатива за измјену закона како би трајектном линијом могле да управљају општине Херцег Нови и Тиват заједно са предузећем из Будве.

Уколико се деси да се распише концесија, пријавиће се заједно са бокељским општинама, а Микијељ је увјерен да ће тај посао добити.

Микијељ је рекао да ће повољности имати грађани Боке и у виду мјесечних карата јер ће цијена карте бити значајно нижа него што је до сада. У припреми је цјеновник, а предлог је да цијена карте у зимском периоду буде 4 еура, а у сезони 5 еура, а да кроз мјесечне карте та цијена на дневном нивоу износи 2,5 еура.

-Ми смо имали жељу да преузмемо све запослене Поморског саобраћаја. Обавили смо разговор са дијелом запослених, чекамо до сриједе до 16 часова да се пријаве и сви они који се пријаве до тада биће дио колектива ЈП „Морско добро“, казао је Микијељ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here