Ментално здравље и добробит за све глобални приоритет

Свјетски дан менталног здравља се обиљежава 10. октобра у циљу подизања свијести на глобалном нивоу о значају менталног здравља, као и ради мобилисања подршке заштити менталног здравља.  Овај дан представља непроцјењиву прилику за указивање на забринутост због пропуста у оквиру постојећих сервиса и потребу за инвестирањем у ову област, истичу из Црвеног крста Црне Горе.

Свјетска федерација за ментално здравље је ове године за тему одабрала слоган “Учинимо ментално здравље и добробит за све глобалним приоритетом”.

-Међународна федерација Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, препознајући опсег овог  проблема широм свијета, је акценат ставила на помоћ помагачима, запосленима и волонтерима унутар Међународног покрета, захтјевајући посвећивање више пажње питању менталног здравља, као и услугама које третирају ментално здравље и психосоцијалне сервисе подршке за помагаче.

Поводом Свјетског дана Менталног здравља, из Црвеног крста Херцег Нови подсјећају да су почели и са пружањем психосоцијалне подршке путем телефона за старија лица и лица са инвалидитетом.

-Сваког радног дана од 10:00 до 13:00 сати наши едуковани волонтери су ту да им пруже подршку путем телефона 031 327-320. Психосоцијална подршка је јако важна за ментално здравље свих нас, а нарочито за старија лица и лица с инвалидитетом, којима је овај вид подршке итекако потребан за превазилажење свакодневних изазова и смањења социјалне искључености, поручују из Црвеног крста Херцег Нови.

Ова активност се спроводи у оквиру пројекта „Јачање отпорности рањивих категорија кроз пружање психосоцијалне подршке“ који је подржан кроз програм „Професионално и правовремено пружање услуга након Цовид-19 – ПТСД“. Тај програм спроводи Удружење родитеља дјеце и омладине са сметњама у развоју“ Стазе“, са партнерким организацијама „Дјеца Црне Горе“ и НВУ „Импулс“, а  финансијски је подржан од стране Европске уније, наводе из Црвеног крста Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here