Међународни фестивал фолклора „Игало 2023“ од 21. до 24. септембра

У организацији КУД Игало, након двије године паузе, од сутра 21. септембра до недеље 24. септембра, биће одржан седми Међународни фестивал фолколора „Игало 2023“ који ће окупити око 350 учесника.

Фестивал, како је објаснио предсједник КУД Игало Игор Симовић, има туристички и културно умјетнички карактер.

-У оквиру фестивала биће одржана два концерта. Први ће бити у петак 22. септембра у Бијелој на платоу испред Дома културе (у случају кише у Дому културе). Други наступ је планиран у суботу 23. септембра на Канли кули ( у случају кише у Дворани Парк), најавио је Симовић.

Гостима су обезбиједили и обилазак града, а планиран је и дефиле кроз град учесника фестивала.

-Упознаћемо их са љепотама града. Надамо се да ћемо успјети да на најбољи начин представимо наш град, друштво и Боку Которску. Планирано је да организујемо и дефиле како би учесници у традиционалним народним ношњама ширем аудиторијуму показали богатство традиције, казао је Симовић.

На фестивалу који је ревијалног карактера учествоваће друштва из Европе, региона и Црне Горе.

-Долазе нам КУД из Босне и Херцеговине, Србије, Македoније, два друштва из Грчке и једно друштво из Бјелорусије. Имаћемо и три домаћа друштва, казао је Симовић.

Оба концерта почеће у 19 сати, а дефиле учесника биће организован сат раније. Дефиле ће у Бијелој бити од хотела делфин до Дома културе, а у Херцег Новом кроз центар града.

Претходних година фестивал је одржаван у мају, а како објашњава Симовић, манифестацију су помјерили за крај љета јер су им се врло важни догађаји чланова, као што су матуре и екскурзије, поклапале са фестивалом. На овај начин продужиће и туристичку сезону.

Подршку фестивалу пружили су Општина Нерцег Нови, Секретаријат за друштвене дјелатности, Херцег фест и Мјесна заједница Бијела.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here