МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРИЈЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЈЕЦЕ: ЗГРАДА ОПШТИНЕ У ЉУБИЧАСТОЈ БОЈИ

Данас се обиљежава Међународни дан пријевремено рођене дјеце. Тим поводом, зграда Општине Херцег Нови биће вечерас освијетљена љубичастом бојом, чиме се локална управа придружује глобалној кампањи обиљежавања овог датума и скретања пажње на изазове пријевременог порођаја, ризике и посљедице са којима се суочавају „мали дивови” и њихове породице.

Према подацима Свјетске здравствене организације (WHO), у свијету се сваке године роди 15 милиона пријевремено рођене дјеце, што је отприлике једно од десеторо дјеце. Љубичаста боја, која представља осјетљивост и изузетност, постала је симбол за обиљежавање овог дана.

Иницијатива за обиљежавање овог датума у Херцег Новом потекла је од Милице Кривокапић, суграђанке која је мама пријевремено рођене бебе, и одборнице у локалном парламенту, Маје Поповић.

Овогодишња кампања Европске фондације за бригу о новорођенчади (EFCNI ) спроводи се под слоганом „Дјелујмо сада! Држимо родитеље и пријевремено рођене бебе заједно“, са циљем подизања свијести о томе да је глобална пандемија приморала неонаталне јединице широм свијета да усвоје строге безбједносне мјере које су, нажалост, често раздвајале родитеље од пријевремено рођених беба у одјељењу за новорођенчад, што је имало штетне посљедице и за бебе и за родитеље.

Међународни дан пријевремено рођене дјеце први пут је обиљежен 17. новембра 2009. године као резултат сарадње Европске фондације за бригу о новорођенчади и партнерских европских матичних организација, а кампања је добила глобалне размјере 2010. године укључивањем америчке организације „March of Dimes“, афричке „LittleBigSouls““ и аустралијске „National Premmie Foundation“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here