Међународни дан дјетета: „Заједно подржимо свако дијете“

Усвајањем Конвенције о правима дјетета, прије 33 године, свијет се ујединио у жељи да се створи свијет у којем се сваком дјетету гарантује право на живот, здравље, образовање и игру, право на породични живот, заштиту од насиља, дискриминације и подстиче промовисање уважавања ставова дјетета, подсјећају поводом Међународног дана дјетета из Института за јавно здравље Црне горе.

Конвенцију је потписало 196 земаља чланица, међу којима је и Црна Гора. Конвенција је постала најбрже и најшире прихваћен споразум на подручју људских права у историји.

-Међународни дан дјетета обиљежава се сваке године 20. новембра јер је тога дана 1989. године усвојена Конвенција о правима дјетета. Тиме је пружена прилика да се промовишу и славе дјечија права којима ће се осигурати бољи свијет за свако дијете.
Овогодишња тема обиљежавања дана дјетета је „Заједно подржимо свако дијете“. Она подстиче јавност да се залаже, слави и промовишу дјечја права како би се обезбиједила боља и успјешнија будуц́ност сваког дјетета. Активностима на глобалном нивоу, које се односе на обиљежавање овог датума, подржавају се дјеца и млади да буду заговорници својих права и креатори рјешења проблема 21. вијека.

Данас у свијету живи 1,8 милијарди младих, који чине четвртину свјетске популације и самим тим имају огроман потенцијал да дају свој допринос друштвеном, политичком и економском развоју, истичи уз ИЗЈЦГ.

-Они су одлични партнери и покретачи промјена. Веома је важно да се чује и уважи њихов глас о питањима која су значајна за њихову будућност – од климе до менталног здравља, образовања, дискриминације, насиља. Учешће дјеце и младих један је од темеља грађанског друштва, јер они могу бити креатори нових рјешења за проблеме с којима се свијет суочава, а тичу се њиховог одрастања.

Задатак цијеле заједнице, а првенствено здравственог система, је да се обезбиједе ефикасне и компетентне мјере заштите здравља дјеце и младих. Посљедице пандемије COVID-19 на дјецу и младе су и даље значајне. Ограничавањем комуникације, игре и дружења са вршњацима, образовања, учешћа у спортским активностима дјеца и млади су били суочени са изазовима с којима су се и одрасли тешко носили.

Брига о менталном здрављу дјеце и младих, представља један од значајних приоритета нашег друштва, првенствено здравственог и образовно-васпитног система, а подразумијева јачање мјера за промоцију и заштиту психичког здравља ове осјетљиве категорије становништва.

-Квалитетно проведено вријеме са дјететом сматра се непроцијењивим, што има позитивне ефекте на унапређење психичког здравља дјеце и младих, а самим тим јача и побољшава односе у породици. Однос родитеља је од значаја за развој њиховог потомства што као резултат има снажан развој и стално усавршавање дјеце. Потребно је цијенити идеје дјетета и узети у обзир његова осјец́ања. Овај став чини дијете опуштеним и развија чврсту везу са њим.

Институт за јавно здравље Црне Горе истражује ризико-факторе који утичу на здравље дјеце и младих (пушење, алкохол и дроге, гојазност) и подржава активности које доприносе побољшању њиховог здравља.

-Национално истраживање о распрострањености употребе дувана (GYTS), које је рађено међу дјецом у Црној Гори, старости од 13 до 15 година, показало је да њих 9,9% конзумирало дуванске производе и то значајно чешће дјечаци него дјевојчице. Такође, ESPAD истраживање, о употреби дувана, алкохола и дрога међу шеснаестогодишњацима, показало је да је 35% ученика у Црној Гори пробало цигарете бар једном до своје шеснаесте године, као и да је 77% ученика конзумирало бар једном неко од алкохолних пића.
Национално истраживање о преваленцији гојазности (COZY) код дјеце узраста седам година показало је да је сваки пети дјечак у Црној Гори гојазан као и свака десета дјевојчица. Прекомјерна тјелесна маса и гојазност уз недакватну физичку активност узрокују проблеме као што су дијабетес, психолошке проблеме, неуспјех у школи и недостатак самопоуздања, као и кардиоваскуларне болести у каснијој животној доби. Подаци упозоравају и дају задатак дјеци и младима, родитељима, креаторима политика и заједници да размишљају и утичу на креирање позитивних модела понашања, који гарантују здрав живот у будућности.

Веома је важно да дјеца и млади буду у фокусу и да се чује њихов глас. Потребно је да сви заједно станемо уз дјецу и младе, да подржимо њихове идеје и да им помогнемо да штите своја права јер свако дијете има право на здрав живот у породичном окружењу, на недискриминацију, мир и једнакост, поручујум из Института за јавно здравље Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here